Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu

Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

  • Isıtıcı cihazınızın bakımını ihmal etmeden düzenli olarak yaptırın.

Sunulan bu bilgi hemen her bir tüketicimiz tarafından önemsenmiyor olsa da uygulama yaşanılacak tasarrufu artırmaktadır. Özellikle de kış dönemleri gelmeden yapılan cihaz bakımları kış dönemlerinde alınacak randımanı yükseltir. Ayrıca cihaz daha uzun ömürlü olur. Kullanıcı da kış dönemlerinde sorun yaşamadan, beklediği sonucu alarak, faturalarının düşük gelmesine yardımcı olur. Özelikle de kombi kazan gibi ısıtma cihazlarının yer aldığı dairelerde bakımlar uzmanına yılda bir kez mutlaka yaptırılmalıdır. Kombi bakımı yaptırmak isterseniz linki tıklayabilirsiniz. İşlem ya da uygulamayı düzenli şekilde yaptırdığınızda farkı göreceksiniz. Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşama konusunda en etkili yöntemlerden biridir.

  • Oda termostatı cihazı kullanın.

Kombi ya da kazan bulunan dairelerde özellikle önerdiğimiz cihazlar arasında gelmektedir. Oda termostatı cihazın modeline göre farklı çeşitlerde yer alır. Kombi ya da kazan üzerinden ayar en yükseğe alınır. Oda termostatı üzerinden ise oda ısı ayarı belirlenir. Oda ısısı bu ayara geldiği zaman oda termostatı otomatik olarak cihazın çalışmasını durdurur. Bu anlamda cihaz oda ısısı düşene kadar çalışma sağlamaz. Çalışmayan bir ısıtma cihazı da bu zaman diliminde yakıt tüketimi yapmaz. Faturalarınız da sizlere daha düşük olarak geri döner. Dilerseniz oda termostatı hakkında daha fazla bilgi almak üzere linki tıklayabilirsiniz.

  • Kapı ve pencerelerden girecek olan havalara karşı önlemler alın.

Özellikle de kış ayları gelmeden önce kapı ve pencerelerin arasından gelen havalara engel olmanız gerekir. Bu anlamda yapmanız gereken çalışma camı ya da pencereyi tek cam olarak değil çift cam olarak kullanmanızdır. Bunun yanı sıra aralarına fitil yerleştirebilir ya da sünger çekebilirsiniz. Bu da dışarıdan gelecek olan soğuk havaya engel olabilmektedir. Dışarıdan gelecek olan havayı engellediğiniz zaman da emin olabilirsiniz ki odanızın ısısı uzun süre düşmeyecektir. Bu da sizlere beklediğiniz randımanı elde ederek tasarrufu yaşama olarak geri dönecektir.

  • Perdeleriniz petek önünü kapatacak uzunlukta olmasın.

Özellikle de güzel görünüm sebebi ile genelde bayanlar tarafından yere değen tabir-i caizse yeri süpüren perdeler daha çok tercih edilir. Görsellik elbette ki bir daire için önemlidir. Fakat daha önemli bir konu yani tasarrufu yaşamak daha da önemlidir. Perdeler kış aylarında peteklerin önüne gelir ise daireye gelecek olan ısıyı engeller. Bu durumda petek yalnızca perdeyi ve kendini ısıtmış olur. Isıyı direk olarak daireye yansıtamadığı için de odanız beklediğiniz şekilde ısınmaz. Sizler de ısı elde edemiyorum diye cihaz ayarını yüksek tutarsınız. Bu durum da maalesef sizlere sarfiyat olarak geri döner. Perdeler her zaman peteklerin en üst hizasına kadar olmalıdır.

  • Peteklerinizin önünü eşyalarınızla kapatmayın.

Kullanıcılar için görsellik her zaman için bir daire içinde önemlidir. Görsellik sebebi ile de çoğu durum uygulanmaz veya uygulanmak istenmez. Sonrasında gelen yüksek faturalarla da uğraşmak durumunda kalırsınız. Bizler Kombi Servis olarak sizlere bu yazımızda tasarrufu yalıtımsız dairede yaşama yöntemleri konusundaki bilgileri sunarken bu özelliği de dikkate alın önerisinde bulunmaktayız. Peteklerinizin önü her zaman açık olursa ısı direk odaya gelebilir. Isı engellenmez ve odanız da beklediğiniz şekilde ısınabilir. Peteklerin önü kapalı ise (koltuk, dolap vs. eşyalarınızla) bu durumda ısıya engel olmuş olursunuz. Peteklerinizin önünü kış aylarında açık tutun ki ısı da direk dairenize ulaşsın.

  • Peteklerin arka kısmına ısı yalıtım özellikte olan levhalar yerleştirin.

Petekler aracılığı ile ısınan dairelerde ısının direk olarak odalara daha iyi şekilde ulaşması amacı ile ısı yalıtım levhaları üretilmiştir. Sizler de bu levhalardan kullanarak ısının direk dağılarak oda içerisine yayılmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için de bu levhalardan kullanmayı deneyin. Farkı göreceksiniz.

  • Oda termostatı kullanmıyorsanız termostatik vana kullanın.

Oda termostatı kullanmadığınız dairenizde tasarrufu yaşamak amacı ile mutlaka termostatik vana cihazı kullanın. Termostatik vana dairede yer alan peteklere takılır. Daire içinde isteğe bağlı her bir peteğiniz için tercih ederek kullanabilirsiniz. Dairede hangi odayı daha çok kullanıyorsanız ya da hangi odayı daha az kullanıyorsanız ona göre termostatik vana kullanabilirsiniz. Oda ısısını ona göre ayarlayabilir ve tasarrufu bu şekilde yaşayabileceğinizden emin olabilirsiniz. Petek ısısı düşene kadar termostatik vana cihazın çalışmasını durdurur. Bu durumda yakıttan tasarruf elde edersiniz. Termostatik vana nasıl kullanılır konusunda daha detaylı bilgilere ulaşmak adına linki tıklayarak sayfayı inceleyebilirsiniz.

  • Sıcak su aşırı ısındığında ayarı musluktan değil cihazdan yapın.

Bu genelde her bir kullanıcı tarafından uygulanan hataların başında gelir. Ayar kombi ya da kazan üzerinden yapılır. Duş sırasında ya da mutfakta bulaşık esnasında sıcak su kullanımında su aşırı ısındığı zaman genelde kullanıcılar musluktan soğuk su konumunu da açarak suyun daha ılık bir hal almasını sağlar. Ya da suyu bu şekilde ılıştırır diyebiliriz. Bu şekilde yapılan bir ayarlama yanlıştır. Çünkü siz musluktan ısı ayarını belirleyerek cihazın daha az yakıt tüketimi yapmasını sağlamazsınız. Aksine cihaz ayarlanan ısıda çalışır ve cihaz ona göre yakıt tüketimi sağlar. Isı sizler için yüksek ise kombi ya da kazan gibi cihazlar üzerinden ayarı düşürün. Bu şekilde emin olabilirsiniz ki hem beklediğiniz sonucu alırsınız hem de daha az ısıda çalışan cihazınız sizlere tasarrufu yaşattırır.

  • Kış aylarında gece yatarken ya da dışarı çıkarken ısıtıcı cihazı kapatmayın.

Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşamak için bu da önemli bir etmendir. Kış aylarında kullanıcılar işe ya da okula giderken nasıl olsa evde kimse bulunmayacak düşüncesi ile ısıtıcı cihazını kapatır. Zaten soğuk olan günlerde bu durum dairenin buz gibi olmasına neden olur. Dairenin yanı sıra duvarlar, tavan ve taban da soğuk olur. Daireye gelindiğinde cihazı çalıştıran kullanıcı cihazın iki katı kadar yüksek çalışacağını bilemez. Dairesinin biran önce ısınması için de cihazını yüksek ısıda çalıştırmak durumunda kalır.

İşte bu durumda soğuk olan daireyi, duvarları, tavanı ve tabanı ısıtmak ısıtıcı cihaz için güç bir durum haline gelir. Dışarı çıkarken özellikle de kış dönemlerinde cihazı tamamen kapatmayın. Ayarını kısın ve düşük bir ayarda sürekli çalışmasını sağlayın. Bu durumda göreceksiniz ki hem dairenizin ısısı sabit kalacak hem de faturalarınız olması gerekenden daha düşük gelecek. Gece yatarken de kısık bir ayarda çalıştırmanız durumunda iyi sonuç alarak tasarrufu yaşayabilirsiniz.

  • Ocak alevi tencerenin taban kısmından dışarı taşmasın.

Doğalgazlı ocak kullanımında bu hata da genel anlamda yapılmaktadır. Tencereyi ocağa tamamen saracak şekilde yerleştirin. Alev kısmı taban dışarısından taşar ise tencerede yer alan yemek daha uzun sürede pişer. Daha kısa sürede pişmesinin yanı sıra yok yere doğalgaz tüketimi yapmaması amacı ile ocağı tamamen sarması gerekir. Tencereyi ocağa iyice yerleştirin ve alevin dışarı taşmayacak şekilde olduğundan emin olun.

  • Doğalgazlı ocağın yer aldığı dairelerde yemekleri mümkün olduğunca düdüklü tencerede yapmaya özen gösterin.

Normal tencerelerde pişen yemekler daha uzun zaman alır. Uzun süren yemekler de doğalgazla çalışmakta olan ocakların daha çok yakıt tüketimine etmen olur. Bu duruma engel olmak amacı ile uzun sürede pişmekte olan yemeklerinizi düdüklü tencere ile pişirmeye çalışın. Hem bu durumda yemekleriniz daha lezzetli olur hem de düdüklü tencere kısa sürede pişirme sağladığında daha fazla doğalgaz tüketiminin önüne geçmiş olursunuz.

  • Bulaşık yıkarken olabildiğince soğuk su kullanmaya çalışın.

Bulaşık sırasında durulamayı mümkün olduğunca soğuk su ile yapmaya özen gösterin. Sıcak su kullanımı ne kadar çok olursa doğalgaz yakıt tüketimi de o kadar çok olur. Hava koşullarına bağlı olarak durulamayı soğuk su ile sağladığınızda doğalgazlı cihazınız yakıt tüketimi yapmaz bu durum da sizlere tasarruf olarak geri döner. Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşama konusunda etkisini gördüğümüz uygulamalardandır.

  • Isıtma cihazınız balkonda ise ya dolap içine alın ya da balkonu kapattırın.

Kombi gibi cihazların daire içine monte edilmediği proje durumlarında genelde montaj işlemi dairede var ise balkonlara yapılır. Balkona monte edilen bir kombi cihazı sonrasında işin uzmanı sizleri yapmanız gerekenler konusunda uyarır. Balkon kapatılacak durumda ise ya da ona göre bütçe ayırabiliyorsanız balkonu kapattırmanız gerekir. Balkon kapatılamayacak durumda ise ya da kullanıcı bu durumu istemiyor ise bu durumda kombi dolap içine alınmalıdır. Yani kombi boyutlarına ve standartlara uygun bir dolap yapılacak kombi dolap içinde kalmalıdır. Açık olan balkonlara özellikle de kış dönemlerinde soğuk havalarda donma meydana gelebilir. Bu durum sebebi ile de kombilerde oluşan arızalar daha fazla olur. Sizler de bu arızaları yaptırmak ile uğraşırsınız. Bu da ısıtma cihazınızla tasarruf yaşamamanıza etmen olur.

  • Isıtma cihazınızı seçerken araştırmalar yapın.

Isıtma cihazı olarak kombiyi tercih edecek iseniz mutlaka dairenizin ve binanızın özelliklerine göre seçim yapmalısınız. Dairenizin büyüklüğüne göre seçim yaparsanız daha iyi sonuçlar alarak yakıttan da tasarrufu elde etmiş olursunuz. Daireniz büyük olmasına rağmen küçük kapasiteli bir cihaz seçmiş olmanız bunun yanı sıra daireniz küçük olmasına rağmen büyük kapasiteli bir cihaz seçmiş olmanız her zaman beklediğiniz sonucu almanıza yardımcı olmaz. Aksine yakıttan bu şekilde sarfiyat elde edersiniz. Dairenizin büyüklüğüne göre doğru ısıtma cihazını seçmeniz tasarrufu yaşamanıza neden olur.

  • Dairenizi ara katlardan seçin.

Kiracı olarak yer alacağını konutun ya da satın alacağınız dairenin her zaman ara katlarda olmasına özen gösterin. Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşama konusunda etkili olan en önemli yöntemlerdendir. Özellikle de dükkan üstü daireleri ısıtmak her açıdan güçtür. Çatı katı, zemin kat ve dükkan üstü daireleri seçtiğiniz zaman cihazı yüksek ayarda dahi çalıştırsanız beklediğiniz sonucu alamazsınız. Dilerseniz üst katta oturmanın zararları veya zemin katta oturmanın dezavantajları hakkında bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz. Bu durum maalesef ki sizlere her seferinde fazla yakıt tüketimi olarak geri döner. Ara katlarda bulunan daireler ise kış dönemlerinde özellikle hem üst hem de alt kattan gelen sıcaklık ile ılık bir hal alır. Durum böyle olunca da daireyi kısık bir ayarda da ısıtmak mümkün olur. Bu sebeple de her zaman ara katlarda oturmaya özen gösterin.

  • Kullanmadığınız odaların petek vanasını kapatmayın.

Genelde daire büyük olduğunda ve kullanılmayan odalar olduğunda kullanıcılar yakıt tüketimi yapmamak adına direk petek vanalarını kapatmaktadır. Bu durum Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşanılmasını engeller. Petek vanasını kapatıyorsanız da mutlaka oda kapısı kapalı olsun. Aksi durumda diğer odalardan soğuk olan bu odaya hava akışı sağlanır ve bu durum da dairenin ısıtılmasında güçlük yaşanılmasına etmen olur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ise ısıtma cihazı sürekli yüksek ayarda çalıştırılmak durumunda kalınır. Bu sebeple kullanmadığınız odalarınız var ise petek vanaları ile birlikte kapıları da kapalı tutmalı ya da tüm kapıları açarak petek vanalarını da açık bırakmalısınız.

  • Dairede en azından 3 petek vanasının açık kalmasına özen gösterin.

Özellikle de kış aylarında kullanıcılar nasıl olsa birkaç bireyden oluşuyoruz düşüncesi ile kullanmadığı odaların petek vanasını kapatmaktadır. Hatta mutfak ve salon olmak üzere yalnızca iki petek vanasını açık tutan ve yalnızca bu odaların ısınmasını isteyen kullanıcılarımız da vardır. Bu durum her zaman için sizlere yakıt tasarrufu olarak geri dönmeyecektir. Diğer petek vanalarını kapatmanız ısıtıcı ayarını düşürmez. Aksine ısıtıcıya zarar verir. Özellikle de kombi kullanılan dairelerde bu durum yanlıştır. Çünkü devir daim sağlamakta olan pompa bu durumda arızalanabilir. Kullanım süresini tamamlayabilir. Bu sorunların yaşanılmaması adına da en azından 3 petek vanasını açık tutmanız gerekmektedir. Yalıtımsız Evde Doğalgaz Tasarrufu yaşama konusunda etkisi büyük olan yöntemlerdendir.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (8 Yorum)

  1. eymen arslan dedi ki:

    merhaba bizim evimizin iç dış yalıtımı yok ve ev çok soğuk karoliferlere dokununca elimiz yanıyo 1 sn bile tutamıyoruz elimizi ama ev çok soğuk ayda 1200 TL en az geliyo aynı zamanda sivasda yaşıyoruz helekş bu soğukta çok üşüyoruz dışarısı daha sıcak evden dışarıya çıkınca biraz ısınıyoruz ama ev çok soğuk dışarıs -30 derece ve çok üşüyoruz ne yapabiliriz

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Eymen Bey… Binada ve dairede ciddi bir ısı kaybı olduğu için (ısı yalıtımı yok) bu yüzden ne yaparsanız yapın, soğuk geçen bir memlekette zor ısınır ve her zaman yüksek fatura ödersiniz. Kombi eğer çalışmıyor olsa veya arızalı olsa petekler el değmeyecek kadar ısıtma yapmaz. Demek ki yüksek derecede kullanılıyor ki ısı olması gerekenden yüksek. Binada ısı yalıtımı olmaması en büyük dezavantajdır. Yaptırma gibi bir seçeneğiniz varsa binaya iç ve dış cepheden ısı yalıtımı, mantolama gibi işlemler yaptırabilirsiniz.

  2. Muharrem Aydın dedi ki:

    Termastati yatak odasından salona aldırdım. Dogalgaz faturası bir önceki aya göre çok yüksek geldi oda dan fark eder mi bir de odaların kapıları kapalı tutuyorum peteklerin vanaları açık tasarruf sağlar mı kapıları kapalı odaların olduğu halde

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Muharrem Bey… Oda termostatı olsa belki tüketimi etkileyebilir ancak termostatik vanada tüketim farkı olacağını sanmıyoruz. Çünkü termostatik vana, üzerinden ayarlanan sıcaklık kadar ısı sağlar. Kombideki sıcaklık derecesi de yine beklentiye göre ayarlanır. Yine de kombiyi ve tesisatı incelememiz gerekiyor.

  3. Mustafa helvaci dedi ki:

    Merhaba benim 3 katlı müstakil evim var Ankara’da ben orta katta oturuyorum evde yalıtım yok ev gaz beton yani ytongla örülü gaz beton bana ısı yalıtımı saglarmi

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Mustafa Bey… Gaz beton normalde ısı yalıtım malzemesi değildir, fakat ısı yalıtım malzemelerine katkı sağlayabilecek özellikte olan bir yapı malzemesidir. Düşük oranda da olsa yine tasarruf etmenizi sağlar.

  4. EMRAH AVCIOĞLU dedi ki:

    Merhaba;

    Benim evim mesken ve 3 katlı olup, ben boş dükkan üzerinde saçaklı birinci katta oturuyorum. Evimin yapı ruhsatı bulunmaktadır. Evimin iç tesisatı çekilmiştir. Evimin ısı yalıtımı bulunmamaktadır. Evime dogalgaz çektirmek istiyorum ama doğalgaz faturasının çok gelmesinden korkuyorum. Benim evime kombi çekmeli miyim ? çekersem hangi marka çekmeliyim ? fatura tutarı ısı yalıtımlı ev ile ısı yalıtımsız ev arasında ne kadar tutar fark eder. Teşekkürler

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Emrah Bey… Binada ısı yalıtımı olmaması ve özellikle de boş bir dükkan üstünde olması ısı verimini oldukça düşürür. Özellikle ısı yalıtımı sağlıklı verim açısından önemlidir. Isı yalıtımı yakıt tüketimini neredeyse %50 oranında düşürür. Isı yalıtımı olmayan bir dairede her ne kadar yüksek kapasitede bir kombi kullanıyor dahi olsanız beklediğiniz sonucu alamazsınız. Bir de daire 3 katlı ve dükkan üzerinde… Konutunuza şu markadaki şu kapasitedeki kombi iyi gelir gibi bir bilgi veremiyoruz maalesef. Konutunuzun durumuna göre seçim yapacağınız her kombi yüksek faturanın gelmesine ve istediğiniz sonucu alamamanıza neden olur. Bu bir gerçektir. Öncelikle binaya ısı yalıtımı yaptırın. Sadece dış cephe için değil, iç cephede tavan ve duvarlara da yaptırabilirsiniz. Daha sonrasında proje çizdirin. Size zaten uygun olan kombi hakkındaki bilgileri vereceklerdir.

Petek Yıkama