Kombi ile Tasarruf Yöntemleri

Kombi ile Tasarruf Yaşama Yöntemleri

Doğalgaz faturalarınızın yüksek gelmesinden şikayetçiyseniz kombi kullanırken sunacağımız önerileri mutlaka dikkate alın! Kombi ile Tasarruf Yöntemleri aşağıda anlatılmıştır.

  • Kış aylarında kombiyi sürekli kapatıp açmayın.

Kış dönemlerinde havaların soğuması ile kombiler kalorifer sisteminde çalıştırılmaya başlanır. Kısa süreliğine evde olmayacağınız zaman kombinizi kapatmamalısınız. Kombi neden kapatılmamalı? bilgi almak için linki tıklayıp videoyu izleyebilirsiniz. Kombiniz açık ve kısık bir ayarda kalmalıdır. Uzun süre evde olmayacağınız zaman kombiyi kapatabilirsiniz. Ancak kısa süreliğine kombiyi kapatmak daire içinde duvarların, tavanın ve tabanın soğumasına neden olur. Kombiyi yeniden açacağınız zaman da kombi bu gibi yerleri ısıtmak için 2 katı kadar enerji ve yakıt sarfiyatı yapar. Bu da sizlere sarfiyat olarak geri döner ve faturalarınıza yansır. Evden ayrılacağınız zaman kombi ayarını kısın, evin ısısı sabit kalır ve bu şekilde tasarrufu yaşarsınız.
Kombi ile Tasarruf Yöntemleri

  • Tasarruf için binanıza ve dairenize izolasyon yaptırın.

Binanızda izolasyon yoksa ya da iyi bir izolasyon yapılmamışsa tasarrufu yaşamanız güç bir durumdur. Özellikle de kış dönemlerinde dış ortam sıcaklığının düşmesi ile bina soğuktan etkilenir ve konutları ısıtmak daha güç olur. İyi bir verim sağlamak için kombiyi yüksek ayarda çalıştırılmak gerekir. Bu da faturaların yüksek gelmesine neden olur. İyi bir izolasyon yapılmış binada bulunan dairelerde yaşanan tasarruf oranı ise %50 civarıdır. İzolasyonla tasarruf etme videosunu izleyerek de bu konuda bilgi alabilirsiniz. Faturalarınızı yarı yarıya düşürmek için binanıza ve dairenize izolasyon yaptırmanız gerekir.

  • Reglaj ayarı yapın ya da yaptırın.

Reglaj ayarı peteklere uygulanan bir uygulamadır. Özellikle de uzakta kalan peteklerin ısınmaması durumundan çoğu kullanıcımız şikayetçidir. Uzakta kalan peteğin de en iyi şekilde ısınması amacı ile reglaj ayarı yapılmalıdır.

Reglaj ayarı şu şekilde yapılır: Kombinize yakın olan petekten en uzak olan peteğe kadar sıralama çıkarılır. Kombiye en yakın peteğin alt kısmındaki vana tamamen kapatılır 1 tur açılır, sonraki petek vanası tamamen kapatılır 2 tur açılır, bu şekilde son peteğe gelene kadar 1’er tur artırılarak petek vanaları açılır. En uzakta kalan peteğe ısı ulaşır ve iyi bir ısıtma sağlanarak tasarruf yaşanır. Peteklere uygulanan reglaj ayarı hakkında daha detaylı bilgi almak üzere linki tıklayabilirsiniz.

  • Kombinize düzenli bakım yaptırın.

Kombi bakımları ülkemizde önemsenmeyen işlemlerdir. Hatta kombisi arıza yapmadan servis çağırma gereği duymayan kullanıcılar da vardır. Kombilerde arıza oluşumunun en temel sebeplerinden biri kombinin bakımsız kalmasıdır. Kombi bakımsız kaldığı sürece alınan sonuç iyi olmaz, kombi daha fazla yakıt tüketimi yapar, kombi kısa sürede kullanım ömrünü tamamlar, parçalar sürekli arızalanır ve arıza çözüm masrafı yükselir. Doğalgaz faturalarını düşürmek daha uzun yıllar beklenen sonucu elde etmek adına kombi bakımı işlemini ihmal etmeyin. Yılda 1 kez kombinize mutlaka uzman yardımı alarak bakım yaptırın.

  • Kalorifer filtresinin düzenli temizliğini yapın ya da yaptırın.

Kalorifer dönüş vanası içerisindeki pislik tutucu filtrenin zamanla temizlenmeyerek pislik ile dolması ya da tıkanması sebebi ile peteklerden alacağınız randıman her zaman düşük olur. Peteklerden iyi sonuç almak için kalorifer filtresinin her zaman temiz olması gerekir. Bu da yine kombi bakımına bağlı bir durumdur. Kombi bakımı sırasında filtre temizliği de yapılmaktadır. Uzun süre bakım görmemiş ve filtresi tıkanmış bir kombi beklediğiniz randımanı vermekle kalmaz sizlere doğalgaz tüketiminde sarfiyatı yaşattırır. Kalorifer filtresini ve kombi temizliğini yılda 1 kez mutlaka yaptırın. Kalorifer filtresi temizliği hakkında detaylı bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz. İşlem sonrası faturalarınız emin olabilirsiniz ki daha düşük gelecek ve beklediğiniz sonucu da alabileceksiniz.

  • Peteklerinizin temizliğini düzenli yaptırın.

Kombi bakımı kadar önemli bir uygulamadır. Peteklerde zamanla ısınıp soğuyan suyu çamurlaşması sebebi ile alınan sonuç her zaman daha düşük olur. Öyle ki kombiyi kalorifer sisteminde yüksek sıcaklık ayarına getirseniz bile petekleriniz çok düşük sıcaklıkta ısıtma yapar. Bu gibi durumları yaşamamak için yapılması gereken uygulama petek temizliğidir. Peteklerinizin temizliğini 3 yılda bir kez yaptırdığınız zaman alacağınız sonuç verimli olur ve doğalgaz faturalarınız daha düşük gelir. Tasarruf yaşamak için bu işlemi mutlaka ihmal etmeden işin uzmanına yaptırın.

  • Kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatın.

Kombi kullanımında önemli olan kış modundan en az 3 petek kullanımıdır. 3 petek vanası açık olmak koşulu ile kullanmadığınız odalarınız var ise petek vanalarını kapatarak tasarrufu yaşayabilirsiniz. Yalnız önerimiz petek vanasını kapattığınız odanın kapısının açık kalmamasıdır. Aksi halde buradan yükselen soğuk hava ile diğer odalardan gelen sıcak hava birleştiğinde ortam soğur, kombi yakıt tüketimini artırır. Kullanmadığınız odalarınız var ise petek vanalarını ve bu odaların kapılarını kapatabilirsiniz.

  • Peteklerin etrafını veya üstünü kapatmayın.

Peteklerin üstü ya da etrafı kapalı olduğunda ısıyı dağıtamaz. Bu da alınan sonucun iyi olmamasına ve yakıt tüketiminin artmasında neden olur. Peteklerin üstünü perdelerinizle kapatmayın, etrafına mobilyalarınızı koymayın. Üstü ve çevresi her zaman açık olsun ki ısı dağılımını tam anlamı ile yapabilsin. Üstü ve etrafı kapalı kalırsa eğer petekler sadece kendini ısıtır, ortamı ısıtmaz. Bu da yakıt tüketiminin artmasına yani sarfiyata neden olur.

  • Pencerelerinize PVC kaplatın ya da hava gelen kısımlara cam silikon yapın.

Dışarıdan soğuk havayı pencereler içeri getirdiğinde kombi ayarı ne kadar yüksek olursa olsun alınan sonuç her zaman düşük olur. Tabi bu durumda kombi fazladan yakıt tüketimi yapmış olur. Bu durum da faturalarınıza yakıt sarfiyatı olarak yansır. Pencerelerinizden soğuk hava geliyorsa eğer pencerelerinize PVC kaplatabilir ya da soğuk hava gelen kısımlara cam silikon uygulaması yapabilirsiniz. Bu sayede dışarıdan gelecek soğuk havayı engellemiş olursunuz. Eviniz beklediğiniz şekilde ısınır, sarfiyat yerine tasarrufu yaşarsınız.

  • Peteklerinizin arkasına ısı yalıtım levhası yerleştirin.

Peteklerinizin arkasına ısıyı daha iyi dağıtması amacı ile ısı yalıtım levhası yerleştirebilirsiniz. Bu sayede peteklerinizden yansıyan sıcak hava direk ortama ulaşmış olur. Ortama ulaşırken de ortam sıcaklığı yüksek olur ve faturalarınız daha düşük gelir. Çünkü kombiyi kısık ayarda kullansanız dahi iyi sonuç elde etmiş olursunuz. Bu malzemeyi yalıtım malzemeleri satan bayilerde bulabilirsiniz.

  • Kış aylarında kombiyi gece kapatmayın, ayarını kısın.

Kombi ile sarfiyata neden olan ve hemen her kullanıcı tarafından yapılan hatalardan biridir. Kış aylarında gece yatarken kombiyi kapatmamanız gerekir. Kombiyi kapattığınızda ortam ısısı düşer. Eşyalar, duvar, tavan ve taban da soğur. Sabah kalktığınızda hem buz gibi bir evle karşılaşmış olursunuz hem de kombiyi yeniden açtığınızda evi ısıtmakta güçlük çekersiniz. Bu durum da fazladan yakıt tüketimi demektir. Kombiyi kapatarak harcanmayan yakıtı, kombiyi açtığınızda 2 katı kadar harcamış olursunuz. Bu yüzden önerimiz kış dönemlerinde gece yatarken kombiyi kapatmamanız, ayarını kısık tutmanızdır. Bu şekilde ortam ısısı düşmez, kombi fazladan yakıt tüketimi yapmaz ve bu durum size tasarruf olarak geri döner.

  • Sıcak su ayarını musluktan değil kombiden yapın.

Duş sırasında ya da mutfakta sıcak su kullanımı sırasında suyun aşırı ısınması halinde ılışlama hemen her bir tüketici tarafından musluktan yapılır. Yani su aşırı ısındığında soğuk su musluğu da açılarak ya da soğuk su konumuna çevrilerek ılışlama yapılır. Bu yakıt tüketimini düşürmez. Aksine kombi sizin ayarladığınız sıcak su derecesine göre yakıt tüketimi yapar. Musluktan ayarlama yaparak hiçbir şekilde tasarruf elde edemezsiniz. Bu yüzden su aşırı ısındığında mutlaka kombi üzerindeki sıcak su ayarını kısın. Bu şekilde hem ısı ayarını musluktan ayarlamamış olursunuz hem de kombi daha az yakıt tüketimi yapar ve bu durum tasarruf olarak faturalarınıza yansır.

  • Oda termostatı ya da termostatik vana kullanın.

Oda termostatı kombiye takılır, ortam ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde kombinin çalışmasını durdurur ve kombi çalışmadığı süre içerisinde yakıt tüketimi yapmaz. Bu da tasarruf olarak yansır. Termostatik vana ise peteklere takılır. Her peteğe takılabilir. Peteklerin ısısını ayrı ayrı kullandığınız ya da kullanmadığınız odalara göre manuel olarak kendiniz ayarlayabilirsiniz. Her iki üründen birini tasarruf için kullanabilirsiniz. Yalnız oda termostatı ve termostatik vanayı aynı anda kullanamazsınız. İkisinden birini tercih edebilir ve tasarruf amaçlı kullanabilirsiniz. Termostatik vana nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız da linki tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (22 Yorum)

  1. MEHMET ALİ dedi ki:

    merhaba kolay gelsin. 2+1 evim en geç ısınan odam salon ve en büyük odam orası. termostatı o oda da tutuyorum. ve kapısını kapalı tutuyorum. çünkü koridor hem çıkış kapısına hemde mutfak kapısına bakıyor. giriş çıkış esnasında soğuk hava gelebiliyor. bu soğuk havanın salona girmemesi için kapısını kapalı ve eşiğinide kapalı olarak tutuyorum. sizce diğer odaların kapısını da kapatmalıyım yoksa hepsi açıkk mı kalmalı. ayrıca oda termostatımı nereye koymalıyım

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Mehmet Ali Bey… Oda termostatının sağında olması tüketimi arttırabilir. Çünkü salon için en geç ısınan ve en büyük oda demişsiniz. Oda kapılarını kapalı tutmak elbette ki oda sıcaklığı açısından iyidir. Ancak odadan çok sık çıkmak durumunda kalırsanız soğuk hava girişi sebebiyle odanız soğuyabilir ve tüketim bu şekilde artabilir. Oda kapılarının açık kalması daha mantıklı.

  2. Faruk abak dedi ki:

    İyi günler bizim kombi ısınmaya gećince takur tukur sesler çikariyordu tamirci geldi içinde bir alette çok kireclenme olmuş dedi değisti en son 35 te oldugu halde çok ısınıyor petekler faturada herkesten çok bize geliyor sorun ne acaba yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Faruk Bey… Hangi parça değiştirildi bilemediğimiz için bu konuda net bir yorum yapamıyoruz ancak cihaz en düşük sıcaklıkta bile aşırı ısıtıyorsa; sensör, kart, üç yollu vana gibi parçaları kontrol etmek gerekir. Kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem olmadığı için bu konuda servis yardımı almanızı öneririz.

  3. Burhan dedi ki:

    Bosch condense 2000 kombide dus alirken su bir soguk bir sicak oluyor. Bunun icin 2 kez servisi çağırdım. Ntc sensorunu falan baktılar ama sorun yok dediler. Kombide su sicakligi minimuma ayarli yani 30 derece. Dus alirken suyu sadece sicaga alınca veya ilistirma yapinca bir anda 50 dereceyi falan geçiyor ve su cok yakmis oluyor. Artik kafayi yemek uzereyim ve elektrikli sofben kullanmayı düşünüyorum. Bunun sebebi nedir lutfen yardımcı olun

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Burhan Bey… Bu durumu bir de mutfakta denemelisiniz. Mutfakta da aynı durum oluyorsa sorun kombiden kaynaklıdır. Ancak bir hata kodu uyarı olmadığı için bu konuda uzaktan bilgi aktaramıyoruz yani size uzaktan yardımcı olamıyoruz. Sorunu yerinde görmemiz gerekiyor. Bu durum sadece banyoda oluyorsa; banyo batarya musluğu bozuk olabilir, filtrede bir tıkanıklık ya da tesisatta bir sorun olabilir. Bu duruma sadece tesisatçı müdahale edebileceği için bu aşamada tesisatçıdan yardım almanızı öneririz.

  4. fatih kaya dedi ki:

    Merhaba, iki kombi arasında kararsız kaldım.
    1-) VAİLLANT ECOTEC PURE VUW 286/7-2 diğeri
    2-) VAİLLANT VAİLLANT ECOTEC PURE VUW 236/7-2.
    Arasında 200 TL fark var. İkinci olanın daha az gaz yaktığını tasarruf açısından söyleyen var. Yani bunların harcadığı gaz olsun elektrik olsun sarfiyat bakımından farkı doğru mudur çok acil bilgiye ulaşmam lazım. Teşekkür ederim.

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Fatih Bey… Firma olarak bize her tür marka modelden arıza geldiği için maalesef ki bu konuda kimseyi yönlendiremiyoruz. İki cihaz da yoğuşmalı ve iki cihaz da kendi çapınca başarılı ve verimli. Burada faturayı etkileyen asıl sebep cihazdan öte; binadaki ısı yalıtımı, dairenin bulunduğu kat ve sizin cihazı hangi sıcaklıkta nasıl kullanacağınızdır. Yine de net fikir almak isterseniz satış bayileri ile görüşebilirsiniz.

  5. Burcu dedi ki:

    Merhaba ECA proteus plus blue yerden ısıtma kullaniyorum ilk defa bireysel kullanıyoruz kombi bakımı servis tarafından yapıldı tesisat suyu degistirildi. Sorum kombi normalde 40-80 derece idi fakat servis yerden ısıtma ayarı yapalım dedi ve 30-60 derece oldu kombi. 37 derecede kullanıyorum kombi 2 dakika da bir çalışıyor suyu 20 saniyede 41 e çıkarıyor ateşleme duruyor ve aniden su derecesi düşüyor sonra tekrar ateşleme yapıyor oda ısıları 22 ile 26 arasında değişiyor günlük 10 metre küp takım söz konusu. Tsarruf nasıl yapabiliriz kombi sürekli çalışması normal mi

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Burcu Hanım… Normalde yerden ısıtma sistemlerinde ayarlanabilen en yüksek kalorifer sıcaklığı 50-55°C arasıdır. En düşük 30°C den başlıyor ise 37°C gibi düşük sıcaklıkta kullandığınız için kombi çok sık devreye girip çıkıyor olabilir. Yani düşük sıcaklıkta kullanımlarda cihazların sık devreye girip çıkması normaldir. Bir de alt katınızda kimse yoksa veya ısıtma cihazı kullanılmıyorsa tüketim alınan verime göre her daim daha çok olur.

Petek Yıkama