Kombinin Basıncı Yükseliyor

Kombi Basıncı Sürekli Artıyor

Kombinin Basıncı Yükseliyor durumunda basıncın ne kadar yükseldiği ve ne kadarda bir yükseldiği önemli bir konudur. Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir. Ufak tefek olan yükselmeler normaldir.

Videolu Anlatım

Kombilerin basınç yükselmesi ile alakalı tüm bilgileri öğrenmek için aşağıda yer alan videomuzu izleyebilirsiniz.

Kombi Basıncı Yükseliyor

Basınç değeri 1,5 bardan birkaç gün veya haftada 2 bara kadar yükseliyorsa normal bir durumdur. Fakat basınç çok sık 2,5 ya da 3 barın üzerine çıkıyorsa bu bir sorundur. Hatta kombide basınç yükselmesi sebebi ile su akıntısı sorunu da olabilir.

Kullanıcı Servis Öncesi Ne Yapabilir?

Kombi basıncı yükseliyorsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz tek işlem doldurma musluğunu kontrol etmektir. Doldurma musluğu ile su basma işlemi yaptığınız zaman açık bırakmış ya da açık unutmuş olabilirsiniz. Açık kaldıysa bu sebeple basınç yükseliyor ve su akıntısı sorunu da beraberinde gelir. Bu durumda doldurma musluğuna bakmalı açık kalmış ya da unutulmuşsa eğer kapatmalısınız. Doldurma musluğu genel modellerde sağa çevrilerek kapatılır.

Muhtemel Sebepler Nelerdir?

Kombi basıncının yükselmesi bir nedene değil birçok nedene bağlıdır. Kombi basıncında yükselme olduğu zaman işin uzmanından yardım almanız gerekir. Bu yardımları alırken de cihaza müdahale etmemenizi tavsiye ederiz.

  • Doldurma musluğu kırık, arızalı ya da açık olabilir Doldurma musluğu kombi basıncının yükselmesine sebep olan parçaların başında gelir. Çünkü görevi kombi basıncı düştüğü zaman basıncı yükseltmektir. Doldurma musluğu açık kaldığında bar değeri ilerlemeye devam eder. Beraberinde basınç yükselme ile su akıntısı sorunu da ortaya çıkar. Kırıldığında veya arızalandığında yine basınç yükselir. Bu durumda açık ise kapatılır, arızalı ya da kırık ise değişimi ile sorun çözümlenir.
  • Genleşme tankının havası eksik ya da membranı delik olabilir Kombi içinde ısınan su genleşmeye uğrar. Genleştikçe basınçta yükselmeler olur. Yüksek basınç kombiye zarar vereceğinden kombilerde bu dengeyi tutmak için genleşme tankı vardır. Genleşme tankı ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir bölümünde su bir bölümünde hava vardır. Hava olan kısımda hava bittiğinde su olan bölümden hava olan bölüme su dolar ve basınçta düşme, yükselme olur. Genleşme tankının havası bittiğinde veya ortasında yer alan membran delindiğinde basınç yükselmesi sorunu görülebilir. Bu durumda önce tankın havasına bakılır, eksik ise hava basılır. membran delik ise genleşme tankı değişimi yapılır.
  • Plaka-ana eşanjör arızalı olabilir Plaka eşanjör kombilerde ikinci eşanjör olarak bilinir. Cihaz eğer çift eşanjörlü ise plaka eşanjörde sorun olabilir. Tek eşanjörlü ise ana eşanjörde sorun olabilir. Kombide eşanjör parçası hakkında bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz. Bu parçaların tamiri olmaz arıza durumunda mutlaka yenisi ile değişimi yapılır.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (572 Yorum)

  1. Tayfun bozkurt dedi ki:

    Iyi günler ben kombiyi bugün kış konumuna getirdimnyaninpetekleri actim acmadan once bar normal konumdaydi anca ilk actigimda ev isinsin diye 60 dereceye getirdim 1 saat icinde baktigimda bar 2 ye cikmis 1.5 dan az once suyu bosalttim normal konumuna getirdim basinci ve dereceyi 35 e düşürdüm suan icin yukselme yok neden olabilir acaba?

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Tayfun Bey… Çünkü ısınan su genleşir yani çoğalır. Bu genleşmeye bağlı da basınçta yükselme olabilir ki birden kombiyi yüksek dereceye almışsınız. Basınçta aşırı bir yükselme olmamış. Sıcaklık derecesini düşürdüğünüzde basınçta yine yükselme olmadıysa bu da bir sorun değildir. Merak etmeyin. Ayrıca basınç değeri 2,5-3 barın üzerine çıkarsa yüksek demektir. 2 bar da idealdir. Yani su boşaltmanıza gerek yok. Cihazı aynı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

      1. Tayfun bozkurt dedi ki:

        Çok teşekkür ediyorum iyi çalışmalar dilerim 😊

        1. Kombi Tamircisi dedi ki:

          Rica ederiz… Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.

  2. Aylin dedi ki:

    Merhaba, Buderus GB112w tipi kazan kullanıyoruz. bir süredir basıç 3 ve üzerinde çalışıyor ve yoğuşma borusundan aşırı su geliyor. Çağırdığım bir usta kombiyi kapatıp (hiç kullanmadık) su boşaltarak basıncı 1,5 e düşürdü, bir süre sonra yavaş yavaş basıç yükseldi 3 oldu. Daha sonra yine kombi kapalıyken doldurma vanasını kapattı bu kez basınç aynı kaldı hiç değişmedi. Boyler delik olabilir dedi. Sizce öylemidir? Teşeşkkürler

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Aylin Hanım… Doldurma musluğu zaten hep kapalı kalması gereken bir parçadır. Açık olduğu sürece kazan tesisatına su basar. Bu yüzden kapatılır ki basınç yükselip cihaz su akıtmasın. Kombi kullanılsa da kullanılmasa da basınç her şekilde yükseliyorsa bu genel olarak eşanjöre bağlıdır. Ancak kazan sistemleri kombi sistemleri gibi değildir. Farklı olduğu için ve makalemizde de kombideki basınç yükselmesinden bahsedildiği için sorunu yine de yerinde görmek gerekir diyebiliriz.

  3. mesut dedi ki:

    merhaba ariston genus kombi yaz konumun iken 1.5 olan bar 1.4…1.3 e düşüyor. kış konumunda ise bar 2.3 e çıkıyor bu normal mi tesisatta veya plaka eşanjör de veya genleşme tankında bir sorun olabilir mi tşk

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Mesut Bey… Basınçta ufak tefek düşmeler veya yükselmeler normaldir aslında. Basınç değeri zaten sabit kalmaz. Ancak çok sık ve çok fazla yükselme-düşmeler cihazdaki soruna bağlıdır. Basınçta düşmeler de oluyorsa bu durum eşanjör veya doldurma musluğuna bağlı değildir. Genleşme tankına bağlıdır. Tankın havası eksik olabilir ya da tank delik olabilir. Yine de tabi sorunu yerinde görmemiz gerekir.

  4. Enver saklakoğlu dedi ki:

    Slm. Demirdöküm atron marka kombi kullanıyorum. Kombi çalıştığında su sıcaklığı yükseldiğinde su barı yükseliyor 2 bar ve üstüne çıktığında F10 hatası su basıncı düşük ibaresi çıkıyor. Ters orantı anlamadım. Su boşaltıyorum belli süre düzeliyor yine 2 ve üstü bara çıkınca aynı hatayı veriyor ne yapmam lazım. Tşk

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Enver Bey… Ters orantı değil aslında doğru orantı. Yani kombi devreye girdiğinde, sıcaklık yükseldiğinde kombi basıncı da yükseliyor. Basınç düşseydi eğer ters orantı olabilirdi. F10 basınç arızasıdır. Ancak kombi basıncı 1 bardan az olduğunda veya 2,5 bardan fazla olduğunda cihaz bu hatayı verir. Kombi basıncı yükseliyor ki fazla suyu boşaltmak durumunda kalıyorsunuz. Basıncın yükselmesi makalemizde belirttiğimiz durumlara bağlıdır. Ancak kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir işlem yok maalesef. Kombiden sürekli su boşaltmak çözüm değildir. Kombi devreye girmediği zaman basınç yükselmiyor sabitleniyor ya da tam tersi düşüyorsa genleşme tankı sorunu olabilir. Basınç her şekilde yükseliyorsa; eşanjör ve doldurma musluğu arızası olabilir. Sorunu yerinde görmemiz gerekiyor. 444 1 837 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

  5. Mikail dedi ki:

    Merhabalar bugun kombi bakiimi yaptirdm bar seviyesi yukseli diye.eşanjor bozuk dedi.yapti gitti sorn yine devam ediyor neden olabilir

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Mikail Bey… Kombi basıncı makalemizde de belirttiğimiz gibi 3 parçadaki soruna bağlıdır. İşlemi yapan servisi sorun düzelmedi diye arayarak yardım alabilirsiniz. Sorunu yerinde görmeden incelemeden net bilgi sunmak çok zor. Ancak bir eşanjör değişimi ile sorun düzelmediyse, doldurma musluğu ve genleşme tankını da kontrol etmek gerekir. Hatta kombiniz çift eşanjörlü ise diğer eşanjöre de bakmak gerekir.

Petek Yıkama
Servis Çağrı Merkezi