Kombi Arızasını Ev Sahibi mi Kiracı mı Öder?

Kombi Arıza Masrafını Ev Sahibi mi Yoksa Kiracı mı Öder?

Bu konuda yasal bir düzenleme yoktur. Bu nedenle de tartışmaya açık bir konudur. Ev sahibinin kendince haklı sebepleri, kiracıların da kendince haklı sebepleri bulunmaktadır. Ev sahibi; kombiyi ben kullanmıyorum neden masrafını ben karşılayayım düşüncesi ile hareket ederken kiracı da ev benim değil kombi benim değil ben taşınıp gideceğim neden çıkan masrafları ben karşılayayım düşüncesi ile hareket eder. Belirli bir yasal düzenleme olmadığı için de kombi arızasında çıkan masrafın karşılanması konusunda ev sahibi-kiracı arasında; tartışmalar, büyük kavgalar, kırgınlıklar ve kızgınlıklar olabilir.

Kiracının Ödeme Yapması Gereken Durumlar

  • Doldurma musluğunun kırılması veya arızalanması Doldurma musluğu kombiye su basmaya yarayan parçadır. Hassas bir parça olduğu için dikkatli kullanılmalı, sert baskı yapmadan yavaşça açılmalıdır. Çok kolay arızalanabilen bir parçadır. Su basma işlemi sırasında kırıldı ise parçayı kıran (isteyerek de olmasa) kiracı yani kullanıcıdır. Bu durumda masrafı kullanıcı karşılamalıdır.
  • Ev sahibinin kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde kiracıya teslim etmesine rağmen o yıl içinde kiracı tarafından bakımın yaptırılmaması ve arıza ile karşılaşılması Ev sahibi en başında size kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde teslim ettiyse zaten oluşabilecek sorunlar tespit edilmiş ve gereken müdahale yapılmış demektir. Yani kombi sizlere sorunsuz çalışır durumda teslim edilmiştir. Kombiyi kullanmaya başladıktan 1 yıl sonra bakım yaptırmadınız ve kombide sorun oluştu ise bu durumda çıkan masrafı kiracı olarak siz ödemelisiniz. Kombi bakımı kullanılan kiracı tarafından yaptırılmalı gibi bir yasa veya kural da yoktur. Ev sahibinizle evi kiralarken aranızda böyle bir konuşma geçti ise (ben size bakımı yapılmış sorunsuz çalışır durumda kombi teslim ettim, bakımı yaptırdığınız yıl oluşan sorunlar bana aittir, aksi durumda bakım yapılmazsa çıkan masraf sana aittir gibi…) ödeme zaten ona göre gerçekleştirilir.
  • Yanlış kullanım Kombiler kullanım kılavuzunda belirtildiği ve uzman ekipler tarafından tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır. Kombiyi özellikle de kış döneminde ara sıra kullanmak, kullandıkça açmak kombide sorun oluşmasına neden olur. Bu gibi durumlar yanlış kullanım, hatalı ve eksik kullanımdır. Yanlış kullanım sebebi ile kombi arızalandı ise buna sebep kiracı olarak siz olduğunuz için çıkan masrafı da sizin ödemeniz gerekir.

►►► Kiracının kullandığı kombiye bakım yaptırmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Kombi bakımları da genelde demirbaş olduğundan ev sahipleri tarafından yaptırılmalıdır. Ev sahibi ve kiracı arasında kombi kullanımında ev kiralanırken bir sözleşme veya anlaşma yapıldı ise çıkan masraf ona göre değerlendirilir. Bir sözleşme yok ise kullanıcı hatası olmayan tüm arıza durumları ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Ev Sahibinin Ödeme Yapması Gereken Durumlar

  • Kombi bakımının hiç yapılmamasından kaynaklı oluşan arızalar Kiracı olarak bulunduğunuz dairede kombi arızalandı ve gelen servis ekibi kombi bakımının hiç yapılmadığını belirtiyor ise bu durumda çıkan masrafı ev sahibi ödemelidir. Siz kiracı olarak bakımı yapılmış değil aksine hiç bakım yapılmamış bir kombide oluşan masrafı ödemek zorunda değilsiniz. Uzun yıllardır aynı dairede iseniz ev sahibinizle bakım durumunu görüşmeniz gerekir. Bakım yapıldığında arızalar veya arıza çıkaracak parçalar tespit edilir. Ona göre uygulama yapılır ve umulmadık anda sorunlar yaşanmaz. Bu durumda çıkan masraf her daim ev sahibine aittir. Kombi bakımı yapılmazsa ne olur? merak ediyorsanız linki tıklayabilirsiniz.
  • Kombinin çok eski olmasından kaynaklı oluşan arızalar Kombi yaklaşık 15 yıldan uzun süredir kullanılır durumda ise zaten kullanım ömrünü yitirmiş demektir. Bu durumda çıkabilecek tüm masraflar kullanıcı yani kiracı tarafından değil ev sahibi tarafından ödenmelidir. Ev sahibi isterse masrafı kendi karşılar isterse masraf karşılamak yerine yeni kombi alır. Yalnız bu durumda çıkan masrafı kiracının ödememesi gerekir.
  • Voltaj sebebi ile oluşan arızalar Özellikle de kış dönemlerinde voltajlar bir düşer bir çıkar. Sürekli düzensizlik söz konusudur. Kombiler de şebeke voltajı ile çalıştığından voltajda meydana gelen dalgalanmalar sebebi ile kolay arızalanabilir. Genelde bu gibi durumlarda anakart arızası görülür. Anakart tamiri veya değişimi ile sorun çözümlenir. Bu durum kullanıcı hatası değildir. Hatta kombi garantisi devam ediyorken böyle bir sorun yaşandı ise müdahale garantiye girmez, ücrete tabiğ tutulur. Bu nedenle de voltaj sebebi ile çıkan masraf kullanıcı hatası olmadığından masrafı ev sahibi karşılamalıdır.
  • Açık balkonda kullanılan kombinin donması sebebi ile oluşan arızalar Kiracı olarak bulunduğunuz dairedeki kombi açık balkonda donmaya maruz kalabilir. Montaj işlemi proje gereği balkona yapıldığında kombinin ve altında yer alan boruların dolap içine alınması gerektiği bilgisi veya açık balkonda ise balkonun kapatılması gerektiği bilgisi sunulmuş olması gerekirdi. Yani kombi dolabı olması gerekirdi. Bu bilgi sunulmasına rağmen kombi açık balkonda, dolap içinde olmadan çalışıyor ve soğuk geçen kış dönemlerinde donmaya maruz kalıyor ise bu kullanıcı hatası değildir. Ev sahibine bu bilgi sunulmamış olsa bile açık balkonda kombi bulundurmaması gerekirdi. Bu konuda çıkan masrafı da ev sahibi karşılamalıdır.

Bu Konudaki Önerimiz

Kombi arızası durumunda ev sahibiniz ile iletişimde kalmanızı, ortak hareket etmenizi, servis ekipleri arıza tespiti için geldiğinde ev sahibi ve kiracı olarak servis ekiplerinin yanında bulunup arızanın oluşma sebepleri hakkında bilgi almanızı ve ortak bir karar ile ödemeyi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu durumu büyük sorunlara dönüştürmeyin. İki tarafın uzlaştığı durumda büyük sorunlar yaşanmaz.

DİP NOT: Makalemizde sunulan bilgiler Kombi Servisi olarak tamamen bizlerin görüşüdür. Bu konuda netleştirilmiş bir yasal zorunluluk bulunmamaktadır.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (129 Yorum)

  1. ebru sarikaya dedi ki:

    merhaba ben yaklasık 6 yıldır aynı evde kıracıyım. ev sahıbım daha uc yıl önce kombı taktırdı her yıl duzenlı sekılde bakımlarını yaptırmama ragmen sureklı bozuluyo hata verıyo ve tamırcı cagırıyoruz surası arızalı deyıp degısım yapıyo ve en az 200 odedım bır sene ıcınde ıkı defa arıza yaptı ve toplam 600 e yakın para ödedım. ev sahıbıne soyledık ben mı kullanıyorum ödeyın bızene dedı bu durumda bızım yapabılecegımız hıc bırsey yokmu ? sımdeden tesekkur ederım Allah bızlerı vıcdansız ev sahıplerı ıle karsılastırmasın …

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Ebru Hanım… Kombiniz henüz 3 yıllık olmasına rağmen birçok kez arızalanmış. Arıza sebebi önemlidir. Yani cihaz hangi sebeple arızalandı? kullanıcı hatası mı? yoksa dış etmenler sebebiyle mi arızalanıyor? bu bilgiler önemlidir. Siz düzenli olarak bakımları yaptırmışsınız. Yine de arızalanırsa oluşan arıza sebebine göre ödemelerin yapılması gerekir. Yani oluşan arıza durumuna bağlı kullanıcı veya ev sahibi masrafları karşılar. Bu konuda bir yasa olmadığı için biz de yanlış bilgi aktarmak istemeyiz. Ancak düzenli bakım yaptırmanıza rağmen arıza yapıyorsa arıza sebebine bağlı ev sahibiniz ya da siz masrafları karşılarsınız.

  2. doğan bozkuş dedi ki:

    merhaba 16 aydır oturduğum evin kombisi e2 arıza verdi servisi çağırdım ana kart yanmış değişmesi gerekir dediler bende değiştirdim ev sahibi sen kullanırken oldu ben sana çalışırken verdim diyor masrafı karşılamıyor servistekiler kartın ömrünün zaten çok uzun olmadığını yanmasının normal olduğunu söylediler sizce hangi tarafın ödemesi gerekir

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Doğan Bey… Kombilerde özellikle de karşılaşılan kart arızaları kullanıcı hatası değildir. Öyle ki cihaz daha 1 aylık bile olsa anakart yanabilir (genelde düşük veya yüksek gelen voltaj sebebi ile yanar). Bu uygulama cihaz 1 aylık bile olsa garantiye girmez. Yani masrafı ilgili firma bile karşılamıyor. Ev sahibinizin karşılaması gerekir. Anakartın neden yandığını gelen servis ekibinden öğrenin. Buna bağlı bir servis formu düzenletin. Yani servis formunda atıyorum kullanıcı hatası değildir, cihaz eksi olduğundan veya voltaj sebebi ile kart yanmıştır gibi bilgiler yer almasını sağlayın. Servis ekipleri adresteyken ev sahibini de çağırın. Gerekli soruları servis ekibine sorsun servis ekibinden yanıt alsın. Bu şekilde ortak bir nokta bulabilirsiniz. Cihazı açarak herhangi bir işlem yapmadıysanız sizlik bir durum yoktur.

  3. Kullanici dedi ki:

    Merhaba eve 28.09.2018 taşındım.ev sahibim kombi ile alakalı hic bir seyden soz etmedi.kombi 2008 yilinda takilmis . benden onceki kiraci bakim.vs.yapip yapmadığını bilmiyorum.kombi 10.03.2018 tarihinde anakart arızası verdi. ev sahibim ben teslim ettigimde calisir haldeydi diyor ve masraflari benim karsilamami istiyor. Bu durumda ne yapmam gerekli yardımcı olur musunuz.

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Efendim. Eve taşınma tarihini yanlış yazdınız sanırım. 28.09.2018 tarihine gelmedik henüz. 2017 tarihli ise; eve taşınalı henüz 6 ay olmuş. Kombiyi çalışır teslim alabilirsiniz ancak bu hiçbir zaman arıza yapmayacağı anlamına gelmez. Kombide yaşanan anakart arızasının sebebi önemlidir. Anakart genelde voltaj dalgalanması sebebi ile (düşük ya da yüksek voltaj), kombi eskiyse ya da parçalar arızalı olup anakartı bozdu ile arıza yapabilir. Bunların hiçbiri kullanıcı hatası değildir. Servis ekiplerine servis formuna arıza sebebini açıklamalı bir şekilde yazdırın. Ev sahibinize iletin. Anakart arızaları genelde kullanıcı hatası olmaz zaten. Bu yüzden kiracı değil ev sahibi karşılamalıdır. Ayrıca ev sahibiniz size kombiye bakım yaptırmış sorunsuz çalışır şekilde teslim etmeliydi. Böyle bir işlem varsa işlemin belgesini isteyebilirsiniz. Biz burada her zaman kiracılardan yana değiliz. Cihaza herhangi bir müdahalede bulunmadıysanız (mesela kombiyi açıp müdahale etmeye çalışmadıysanız, anakarta su gelmediyse) bu arıza durumu kullanıcı hatası değildir. Ev sahibinizle bu durumu yeniden görüşün. Tatlıya bağlayın. Hatta servis ekipleri cihaza müdahale ederken tespit yaparken ev sahibinizi de çağırın ekiplere kendi sorsun. Bu şekilde ortak bir yol bulunur elbet…

  4. Mustafa dedi ki:

    3 aydır bir evde kirada oturuyorum. taşındıktan 1 hafta sonra kombi bozuldu. çeşmelere sıcak su gelirken peteklere sıcak su vermemeye başladı.gelen servis ayrıcı parçanın değişmesi gerektiğini söyledi. ev sahibi güzelce temizleyip takıver dedi. servis bu parçanın 2-3 ay gibi yeniden arıza verebileceğini söyledi. 3 ay sonra aynı arıza oluştu. şimdi bu durumda kim haklı. parçanın değişmesi gerektiği söylendiği halde değiştirmeyen ev sahibi mi, yoksa kiracı olan ben mi? servis parasını kim ödemeli? Teşekkür ederim.

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Mustafa Bey… Daireye yeni taşınmışsınız, taşındığınız zaman cihaz bakımı yapılmış bir şekilde teslim edilmeliydi size. Bakımda mevcut ve olası arızalar tespit edilir ve kabul edilirse gereken onarım yapılır. Siz daha 1 haftalık oturuyorken sorun yaşamışsınız ve muhtemelen kombi bakımı yapılmamış bir şekilde eve geçtiniz. Oluşan arıza durumu da sizinle alakalı yani kullanıcı hatası ile oluşan bir arıza durumu değildir. Masrafı ev sahibiniz ödemelidir. Tabi böyle bir kanun yoktur ancak mantıken uygulanması gereken yöntem budur. Ev sahibinizle durumu görüşün, servis ekipleri arızanın neyden kaynaklı olduğunu servis formuna yazsın, ödeme makbuzunu ev sahibine ileterek ortak bir nokta bulmaya çalışın.

      1. Mustafa dedi ki:

        Teşekkür ederim.

        1. Kombi Tamircisi dedi ki:

          Rica ederiz Mustafa Bey…

  5. Ali dedi ki:

    Merhabalar iyi çalışmalar dilerim.
    Kiracıyım , 6 yıldır oturuyorum.Ben daıreye ılk gırdıgımde kata kombi dogalgaz yenı girmiş.Yani kombi bende açıldı.Kombı garantısı bıtmeden ateşleme sorunu cıkardı ve servıs geldı garantiden hallettı gitti.Şuan ise 6 yıl sonra kombi e3 hatası verdi.2gündür çalışmıyor.Kombının cıkardıgı bu masrafı kim ödeyecek.Ben kiracıyım , bu masraf evi ve kullanılacak eşyasının kırasını alan MAL sahıbıne aıt degılmıdır?

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Ali Bey… 6 Yıldır oturduğunuz dairedeki kombiye hiç bakım yaptırdınız mı? Bakım yaptırıp masrafı siz karşıladıysanız oluşan arızaları ev sahibi karşılamalıdır. Hiç bakım yapılmadıysa cihaz bakımsızlık sebebi ile arızalandıysa ev sahibi ile bu durumu görüşmelisiniz. Kiracı aklında ben taşınacağım nasıl olsa masrafı neden ben karşılayayım düşüncesi olur, ev sahibi de ben kullanmıyorum neden masrafı ben karşılayayım der. Servis çağırarak yaşanan sorunun sebeplerini sorun ev sahibiniz ile aranızdaki anlaşmaya bağlı ödemeyi yapabilirsiniz. Bu konuda yasal bir zorunluluk olmadığı için biz de maalesef net bir bilgi veremiyoruz.

Petek Yıkama
Servis Çağrı Merkezi