Kombinin Elektrik-Sigorta Bağlantı İşlemi
Kombi elektrik bağlantısı için gerekli olan malzemeler aşağıda sunulmuştur.
- Sigorta kutusu,
- 6 lık dübel ve vida,
- 2,5 mm ^lik NYA tesisat kablosu
- 2 nolu klemens
- 2 amperlik sigorta
- Sigorta kutusu için lastik rekor
Bu malzemelerin bağlantı sırasında kullanılması şarttır. Özellikle de 2 amperlik sigorta önerilmektedir. Voltaj problemlerinde sigorta atması sebebi ile kombinin daha az zarar görmesi adına 2 amperlik sigorta gerekmektedir. 5 veya 6 amperli sigortalar da kullanılabilmektedir.
Kombinin Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?
- İlk başta güvenlik amacı ile mevcut prize ait sigorta enerjisi kesilmelidir. Elektrik kesilmesi sonrasında kontrol kalemi ile deneme yapılmalıdır. Elektrik kesildiğinden emin olunmalıdır.
- Priz sökülmeye başlanır.
- Prizin önce dışı, plastik bölümden ayrıldıktan sonra içeride kalan bölümü yanlarındaki 2 vidadan sökülür.
- Priz bağlantıları sökülmeden önce enerji verilir.
- Kontrol kalemi yardımı ile kontrol sağlanır faz ucu bulunur. Elektrik işlem sonrası yeniden kesilir.
- Prizin elektrik bağlantıları sökülür.
- Sigorta kutusunun içi hazırlanır,
- Elektrik prizi iptal ederek sigorta kutusuna verilir.
- Kablo görünmesin diye sigorta panosunun arka kısmına minimum 10 mm lik metal matkap ucu ile delik açılır, kablolar buradan geçirilir.
- Sigorta kutusu yerine oturtulur, sabitleme vidalarının yeri kalem ile işaretlenir.
- Uygun matkap ucu ile delikler açılır.
- İşaretlenen yerlere dübel çakılır, yerine oturtulur.
- Kablolar açılan delikten geçirilir ve kutu yerine tamamen oturtulur, vidalar sıkılır.
- Toprak barasına toprak kablosu bağlanır, 2 kutulu sigorta kullanıldı ise faz ve nötr ucu sigortaya bağlanır,
- Toprak barasından kablo aracılığı ile toprak hattı uzatılır, sigortanın çıkış uçlarının yanına getirilir ve ucuna klemens takılıp bağlanır.
- Toprak kablosu için sarı ve yeşil, nötr kablosu için mavi renk kablo kullanılır. Standart olan budur.
- Sigorta bağlarken üst kısımdan enerji verip alt kısımdan çıkış alınır.
- Enerji açılır ve daha sonrasında çıkış uçlarındaki gerilim ölçülür. 220 V civarı okunmalıdır.
- Sigortanın devreyi kesip kesmediği kontrol edilir.
- Sigorta kutucundan enerjinin çıkacağı yerdeki plastik kapak tırnakları koparılarak çıkarılır. Çıkarılan plastik yerine lastik rekor takılır. Aksi durumda kutunun içi kirlenebilir veya böceklerle dolabilir.
- Lastik rekorun takılması sonrasında kapak 2 vida ile yerine oturtulur işlem tamamlanır.
- Bağlantı işlemlerinin geri kalan bölümü servis ekipleri tarafından yapılır, garanti başlangıcı yapılır, cihaz kullanıma açılır.
Sigorta Neden Kombi Yanında Olur?
Çünkü kombi içerisinde bulunan parçalar arızalandığında, delindiğinde, kırıldığında, çatladığında veya basınç yükselme sorunları olduğunda altından su akıtabilmektedir. Su akıtma durumlarında priz ya da sigorta kombi altında olur ise tüketici sağlığı tehlikeye atılır. Kombi altında ayrıca emniyet ventili bulunmaktadır. Basınç yükselme sorunlarında özellikle emniyet ventili açılarak kombideki suyu tahliye edebilir. Bu yüzden de priz veya sigorta bağlantısı kombi altına değil yanına yapılmalıdır.
Kombi yanına sigorta veya priz bağlantısı yapılacak ise kombiye olan uzaklığı en az 5 cm kadar olmalıdır. Kombi arızalarında bu şekilde müdahale daha kolay yapılabilir. Kombi kapağının çok kolay sökülebilmesi ve takılabilmesi açısından mutlaka kombi ile priz veya sigorta arasında mesafe olmalıdır.
Bu öneriler dikkate alınarak ve uzman desteği alınarak bir bağlantı uygulaması yapılır ise kombi açılışına izin verilir, kombi can ve mal güvenliği açısından tehlike arz etmeden kullanılabilir.
Kombimiz 2 ile 3 arasındaydı kombiden ses gelmeye başladı su aldık petekten düzeldi gibi oldu 2 l 11 a hatası veriyor su açılınca su akıyor hortumdan sartel altındaydı kombinin şu akıtırken kombinin sartelini kapattım herhangi bi sorun olur mu elektirik çarpmış midir veya napilmalı sartelden elektirik çarpar mı lütfen yardımcı olur musunuz
Merhaba Şule Hanım… Şaltere su geldiyse tehlikesi olabilir. Ancak yaptığınız sesin sebebini anlamamız için yerinde incelememiz lazım.