Kombi Neden Donar?
Kombiler proje gereği genelde mutfaklara ve balkonlara monte edilir. Balkona monte edildiği zaman genelde montajını yapan ekipler ya da kombi açılığını yapan ekipler kullanıcıyı donma ihtimaline karşı uyarmalıdır.
Açık balkonda kullanılan ve dolap içinde olmayan hemen her kombi soğuk kış döneminde donmaya maruz kalabilir.
Bu sebeple de açık balkonda kombi kullanıldığında tedbirler almak gerekir. Kombi içerisinde donmaya karşı emniyet sistemi yer alıyor olsa da donma durumu sadece kombi içindeki parçalarda değil, kombi altında yer alan borularda da olabilmektedir. Hatta özellikle borularda donma meydana geldiğinde kombi de bu donmadan etkilenerek arıza yapabilmektedir.
Kombinin Donmaması İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Kombiler özellikle de açık balkonda ise donmaya maruz kalabilir. Kombinin Donması sorununu yaşamamak için birkaç uygulama yapılabilir. Bu uygulamaları kullanıcı olarak kendiniz yaptırmalısınız.
- Kombi açık balkonda ise mutlaka balkonu kapatmalısınız. Kombi kapalı dolap içerisinde olsa bile donmaya maruz kalması an meselesidir. Açık balkonda kombi direk soğuk havaya maruz kalır. Bu sebeple de özellikle de – lere düşen sıcaklıklarda donabilir. Balkonu kapattırsanız dışarıdan soğuk hava girişi engellenir ve kombi bu durumda soğuk havadan etkilenerek donmaz.
- Her ihtimale karşı kombi dolabı yaptırmalısınız. Kombi kapalı balkonda da yer alsa kapalı dolap içinde olması donma olasılığını düşürmektedir. Kombilere uygun dolap yaptırmalısınız. Yalnız dolap etrafında mutlaka kombi arızasında müdahale edilebilecek bir mesafe bırakılmalıdır. Aksi halde müdahale için dolabı söktürmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da sizler için ek masraf olacaktır.
- Kombi altındaki boruları izole ettirmelisiniz. Kombi altında tesisat boruları yer almaktadır. Tesisat borularını donmaya karşı izole ettirdiğinizde yani izolasyon yaptırdığınızda donma olasılığı düşer. Bu nedenle de donmaya maruz kalmaz ve sizlere sorun yaşattırmaz.
Kombi Donduğunda Yapılacak İşlemler Garantiye Girer mi?
Hemen her bir tüketicinin aklını karıştıran bir sorudur bu… Kombi yeni ise garantisi dolmadı ise ve donmaya maruz kaldı ise yapılacak işlem veya uygulamalar garantiye girer mi yoksa kullanıcı işlemler için ücret ödemek durumunda mıdır?
Kombinin donduğu durumlarda cihaz birkaç günlük dahi olsa kullanıcı yapılabilecek her tür müdahaleye karşı ücret ödemek durumundadır. Çünkü kombide yaşanan sorun dış etmenlere bağlıdır.
Kapalı balkonda yer alan kombilerde veya mutfağa monte edilen kombilerde genelde donma durumu çok nadirdir.
Bu Durumda Hangi Parçalarda Sorun Olabilir?
Açık balkonda yer alan kombiniz kış döneminde arızalandığında, donduğunu anladığınızda cihaza müdahalede bulunamazsınız. Çoğu kullanıcı bu durumda kombi yanına ısıtıcı koyarak donmayı çözme çabasına girer. Fakat kombilerin doğalgaz ile çalıştığı unutulmamalı ve ısıtmak için bir ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu gibi durumlarda parçalarda sorun olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
- Plastik malzemelerde çatlama olabilir.
- Sol blok çatlayabilir veya delinebilir.
- Sağ blok çatlayabilir veya delinebilir.
- Ana eşanjörde delinme veya arıza olabilir.
- Plaka eşanjörde sorun olabilir.
Merhaba, kombinin yoğunlaşma su giderini balkona vermişler, dolayısıyla gider dondu. Basınç düşünce oranın donduğunu bilemediğimizden, su bastık. Bu kez de kombinin her tarafından su gelmeye başladı. İçini kuruttuk. Gaz valfinin içine su kaçmıştı. Temizledik kuruttuk çalıştı. Ancak eşanjörde çatlama oldu galiba, oradan su damlıyor. Ben ara sıra kontrol edebilmek için (oksitlenme yapar sorun çözülür hesabıyla) kombinin kapağını kapatmadım. Bu durum sorun oluşturur mu? Teşekkür ederim…
Merhaba Ahmet Bey… Elbette oluşturur. Cihazı bu şekilde kullanmamalı ve servis yardımı almalısınız.
Kombi 2 senedir kullanılmıyor. Bizden önceki ev sahibinin bahsettigine göre 4 sene boyunca kombiyi calistirmamislar ve actiklarinda çalışmamış. Servis döndüğünü söylemiş ve calistirmislar daha sonra. Biz de 2 senedir kullanmıyoruz ilk defa açtık. Suyun ve peteği Isındığıni gösteriyor ekranda bar basıncı da düşüktü onu da yükselttik. Ama hala ne suyu ısıtıyor ne de petekleri. Sizce sorun donmadan mi kaynaklı yada ne olabilir ?
Merhaba Elif Hanım… Kombi açık balkonda ise donabilir. Ancak donduğunda donma uyarısı verir, ekranda uyarı yoksa düşük sıcaklık gösterir (örneğin; -°C ler gösterir), harici olarak su akıtması gerekir. Bu belirtiler yoksa kombi donmuş denilemez. Kombi uzun süre kapalı kalırsa pompa sıkışır devir daim yapamaz. Harici olarak parçalar çalışmadığı için de hasar görebilir. Net olarak cihazı yerinde görüp incelemeden uzaktan bilgi aktarmamız çok zor. Bu konuda teknik yardım almak istiyorsanız bize; 0850 811 88 22 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.