Kombi Montajı Nedir?
Mevcut sıfır veya 2.el bir kombinin uygun görülen bir duvara takılması işlemidir. Montaj işlemleri genelde proje ekiplerince belirlenen yerlere yapılmaktadır. Proje dışı montaj işlemleri hem kombi servislerince hem de doğalgaz firmalarınca onaylanmamaktadır. Bu yüzden uzmanlık gerektirmektedir.
Kombi Bağlantı İşlemleri
Kombi monte edilmeden önce tesisat döşenmeli ve bağlantılar yapılmalıdır. Tesisat bağlantıları yapıldıktan sonra kombi montajıyla birlikte kombi çeşidine bağlı baca bağlantısı gerekir. Baca bağlantı işlemi tesisat bağlantısı kadar önemli bir işlemdir ve uzman müdahalesi gerekmektedir.
Tesisat Bağlantıları
Bu işlem sırasında tesisat gidiş ve dönüş hattının bağlı olduğu soğuk ve sıcak su bağlantıları gerçekleştirilir. Montaj esnasında ise iki tane vana ve iki tane partikül filtre kullanılır.
Hermetik Kombi Bağlantı İşlemi
Kombi verilirken yanında bulunan 50-100 cm arasındaki baca seti kullanılır. Standart çap yeterli olmaz ise ek bir baca bağlantısı yapılabilir. Baca uzunluğunun yüksek olmasını istiyorsanız da kombinin özelliğini ön planda tutmanız gerekmektedir.
Bacalı Kombi Bağlantı İşlemi
Bağlantı işlemi İGDAŞ şartlarına uygun olmalıdır ve baca muhakkak çelik olmalıdır. En yüksek 1.9 m baca ile montajı yapılmalıdır. Unutmayın ki uzun baca bağlantıları her zaman güvensizlik yaratır ve gaz dağıtım şirketi tarafından onaylanmaz.
Kombi Nasıl Monte Edilir?
Kombi montajı üretici firmanın ve gaz dağıtım şirketinin şartnamelerine uygun şekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde can ve mal güvenliğiniz tehlikede olabileceği gibi cihazın açılışı ve gaz açılışı da olmaz. Yani cihazı kullanamazsınız. Bu nedenle de önerimiz özellikle de güvenliğiniz açısından bu işte sertifikalı kişilerden yardım almanızdır. Bu hususu mutlaka önemseyin ve montaj işlemini kendiniz yapmayın ya da işi bilmeyenlere yaptırmayın…
- Kombi projede uygun görülen ve belirlenen duvara askı bağlantıları ile monte edilir.
- Kombi ile birlikte verilen hermetik baca çıkışı için yer açılır.
- Kombinin bacası şartnamelere uygun bir şekilde takılır.
- Tesisat yapıldıktan sonra tesisat gidiş dönüş bağlantıları bir sorun ile karşılaşılmaması amacı ile kontrol edilir.
- Tesisat bağlantılarının yapılması sonrasında kaloriferlere su verilir.
- Montaj sırasında plastik alt bağlantı seti, 2 tane vana ve pislik tutucu kullanılır.
- Gaz bağlantısı yapılır, gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilir.
- Montaj için gerekli olan kalorifer, su ve doğalgaz tesisatı yok ise işlemler yapılır fakat ekstra ücretlendirilir.
- Ayrıca montaj için ek olarak baca veya kombi dolabı gibi malzemeler gerekiyor ise yine ekstra ücrete tabi tutulur.
- Kombi yoğuşmalı ise yoğuşma giderinin olması gerekir. Yoksa eğer bu da ekstra bir ücrete tabi tutulmaktadır.
- Kombi montaj işlemi başarılı bir şekilde tamamlanır.
Kombi Montajı Videosunu bilgi amacı ile izleyebilirsiniz.
Kombi Nereye Monte Edilmeli veya Edilmemeli?
- Asit buharı olan ortamlara monte edilmemelidir.
- Monte edilecek yerde patlayıcı maddeler bulunmamalıdır.
- Binaların genel ortak kullanım alanları olan; aydınlık boşluğu, merdiven boşlukları, koridor gibi yerlere montajı yapılmamalıdır.
- Kapalı yere montajı yapılmalı ve donma riski olan yerlere montajı yapılmamalıdır.
- Doğalgaz tesisatının gereken tüm testleri başarılı bir şekilde yapılmış olmalıdır.
- Monte edileceği yer ateşe dayanıklı bir duvar olmak zorundadır.
- Kombi balkona monte edildiğinde ya da mutfağa monte edilip dolap içine alındığında koşullara uygun olmalıdır. Kenarlarında en azından 10 cm kadar ekiplerin bir sorunda daha rahat müdahale edebileceği kadar boşluk olmalıdır.
- Isıtıcı cihazların (radyatör, ocak, fırın gibi) yanına ya da üstüne monte edilmemelidir.
- Bağlantıları eksik ise montajı kesinlikle yapılmamalıdır.
- Montaj koşullarına uygun işlemler yapılmalı ve uygulamalar alanında uzman sertifikalı teknisyenlere bırakılmalıdır.
Daha teslim edilmeyen bir daire aldım bulunduğum şehirde servisi olmayan bir kombiyi internetten almak istiyorum cihaz tak çalıştır özellikli ancak montaj ve açılışta sorun yaşar mıyımteşekkürler
Merhaba Burhan Bey… Satın alacağınız kombi markasının bölgenizde servisi olması sizin açınızdan her konuda iyidir. Montaj için veya garanti başlangıcı için bölgenize servis ağları olup olmadığını sorun. Öyle bir çalışmaları yoksa eğer yani bulunduğunuz yere hizmetleri yoksa hiç tercih etmeyin. Aksi halde montajını yapan birini bulsanız bile garanti başlangıcı yapacak birini bulamazsınız. Garantiden yararlanmadan da cihazı kullanabilirsiniz. Ancak arıza yaptığı zaman çağıracağınız bir yetkili servis ekibi de bulamazsınız. Tabi yine de karar sizindir, ancak bölgenizde servis ağı geniş, arıza durumunda parçaları kolay bulunabilen markaları tercih ederseniz daha iyi olacaktır.