Kombi Altındaki Boruların Görevi

Kombi Altındaki Boruların Görevi Nedir?

Kombi cihazlarının altında genelde 4 ya da 2 boru bulunmaktadır. Bu borular hemen her bir kullanıcı tarafından merak edilir. Boruların işlevi yani görevleri nelerdir sorusunun yanıtını bu makalemizde sunuyor olacağız. Kombi Altındaki Boruların Görevi başlıklı makalemizi inceleyiniz.

Aşağıda sunacağımız bilgiler resimde yer alan tesisat sistemine uygundur. Her kombi sistemi ve tesisatı aynı olmamaktadır. Ülkemiz genelinde %90 oranındaki tesisat videoda olduğu şekildedir. Bu yüzden resimde belirtilen tesisata uygun bilgiler aktarılmıştır.

  1. Sarı Boru
  • Gaz borusu. Kombiye şebekeden gaz gelmesine yardımcı olur. Borunun üstündeki vana boru ile aynı hizada ise gaz girişi açık demektir. Boru ile aynı hizada değilse gaz girişi kapalıdır ve kombi ateşleme yapamaz. Dolayısı ile çalışamaz. Kombi kullanıldığı süre boyunca gaz giriş vanası mutlaka açık olmalıdır.

Kombi Altındaki Boruların Görevi

  1. Sol Tarafta Bulunan Gri Hortum
  • Yoğuşma su gideri. Sadece yoğuşmalı kombilerde bulunan yoğuşma suyunun gittiği hortumdur.
  1. Isıtma Devresi Gidiş Hattı Vanası (sıcak)
  • Kombide ısınan suyun kaloriferlere gidiş vanasıdır.
  1. Sıcak Kullanım Suyu Vanası
  • Şebekeden gelmekten olan suyun ısınıp musluğa gittiği vanadır.
  1. Soğuk Su Hattı Filtresi
  • Şebekeden gelmekte olan suyun içindeki pislikleri tutma görevinde olan filtredir.
  1. Soğuk Su Vanası
  • Şebekeden gelen suyun giriş vanasıdır.
  1. Isıtma Devresi Dönüş Hattı Vanası (soğuk)
  • Kaloriferlerden dönen suyun boru hattı üstündeki vanasıdır.
  1. Kalorifer Hattı Filtresi
  • Kaloriferden dönen suyun içinde bulunan pisliği filtreleme görevinde olan parçadır.

Kombi altında bulunan borular üzerindeki vanalar incelendiğinde boru ile aynı hizada olduğu gözlemlenir. Bu şekilde vanaların açık olduğu anlaşılabilir. Boru ile aynı hizada olmayan vanalar kapalı demektir. Kombi altındaki kalın borular kalorifer sistemi için, ince borular ise sıcak su sistemi içindir. Sarı olan tüm plastik hortumlar ise gaz giriş hortumlarıdır. Kombi gaz flex hortumu olarak da adlandırılabilir.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (22 Yorum)

  1. Bengul dedi ki:

    Kombiye baglanan sicak ve soguk borularin kaliteli olabilmesi icin hangi markayi tercih etmeliyim.Ayni sekilde dogal gaz teselisat borulari icinde hangi marka iyidir.Endisem kacak olmamasi icin iyi malzeme tercih etmek ve lutfen bana malzeme markasi onerirmisiniz

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Bengül Hanım… Kombi altındaki tesisat borularını uzman tesisatçılar, doğalgaz tesisatını da yine tesisatçılar döşemektedir. Bu işlemin firma olarak bizimle bir alakası olmadığı için markalar veya çeşitler hakkında bilgi sahibi değiliz maalesef.

  2. Kadir erdonmez dedi ki:

    Su basma vanasi kapali iken basinç artiyor. Sebebi ne olabilir

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Kadir Bey… Basınç yükselme durumu; doldurma musluğu, eşanjör ve genleşme tankı gibi parçalara bağlıdır. Tabi yine de arızayı net teşhis etmek için yerinde görmemiz gerekiyor.

  3. Muhammed dedi ki:

    Hocam ben evdeki betekleri havlupanlari komple sokturdum yani iptal ettirdim hermatik soba kullanıyorum..Size sorum şu ben peteklere giden kombinin altindaki vanayi kapattım kombidende petek kapalı yani ben kombini sadece sıcak su niyetine kullanıyorum..Vanayi kapatmam kombiye zarar verirmi lutffenn cvp verin

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Muhammed Bey… Petekleri sökmüş vanayı kapatmış olsanız bile kullandığınız cihaz hala kombi. Yani hala ısıtma özellikli. Kombiler sıcak su kullanımında çoğu zaman ısınan suyu tesisata aktarır. Tesisat vanası kapalı olduğu için bu işlevi sağlayamazsa suyu kendi içinde ısıtır ve bu sefer cihazda aşırı ısınma gibi sorunlar yaşanır. Yani yaptığınız uygulamanın kombiye elbette ki zararı vardır. Sadece sıcak su için bir cihaz kullanmak istiyorsanız şofben, termosifon gibi cihazları tercih edebilirsiniz.

  4. Bahadır dedi ki:

    Merhaba usta kolay gelsin. Isıtma için peteklere giden kombi cıkış uçları kaçlık 3/4 yada 1/2 hangisi ve kullanım suyu giris ve cıkış baglantı ucları kaclık acaba.

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Bahadır Bey… İşlemleri tesisatçı yaptığı için bu konuda tesisatçıdan yardım almalısınız. Biz kombi servisiyiz.

  5. ismet meydan dedi ki:

    Iyi günler ben kiminin altına derin donduru cü koydum dondurucunun arkasındaki gaz boru ları ısındığı icin kombinin gaz giriş borusu sarı ısınıyor biraz acaba bir zararı olurmu konbiye

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba İsmet Bey… Can ve mal güvenliğiniz açısından kombi yakınlarına veya alt kısmına ısıtıcı cihazları kullanmamanız gerekir. Gaz borusunu ısıtıyorsa bu tehlike arz edebilir. Çünkü o gaz borusu zarar görürse gaz kaçağı gibi tehlikeli bir durum açığa çıkabilir.

Petek Yıkama