Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Klima Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle klimanın ön kapağı açılır ve filtre yerinden çıkarılır.
  • Filtrelerin yerinden çıkarılması sonrasında filtrelere temizlik kimyasalı sıkılır ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir.
  • Bekleme sonrasında filtreler musluk altında tazyikli su ile detaylı şekilde yıkanır.
  • Yıkama ve durulama işlemi bittikten sonra filtreler kurumaya bırakılır. (Kurutmak için ısıtıcı ürünleri kesinlikle kullanmayın)
  • Filtrelerin kuruduğundan emin olduktan sonra yeniden yerine yerleştirilir.
  • Klima kapağı yerine oturtularak mevsim durumuna göre ısıtmada veya soğutmada çalıştırılır.
  • Filtre takılmadan klima kesinlikle çalıştırılmamalı ve kullanılmamalıdır.

klima filtresi

Klima Filtresi Hangi Sıklıkla Temizlenmeli?

Klimalar yaz-kış her mevsim kullanılan cihazlardır. Hem ısıtmada hem de soğutmada kullanılır. Genelde kullanım sıklığına bağlı temizliği yapılması gerekse de firmalar tarafından önerilen “AYDA 2 KEZ TEMİZLENMELİ” dir. Tabi cihazı sürekli kullanıyorsanız bu süreyi azaltabilir, daha az kullanıyorsanız bu süreyi çoğaltabilirsiniz. Yalnız genel anlamda önerilen 15 günde bir temizlik işlemidir.

Klima Filtresi Temizlenmezse Ne Olur?

  • Isıtma ve soğutma performansı düşer Klimaları kullanma amacımız zaten yazın serinlemek, kışın ısınmaktır. Klima filtresi vakti geldiğinde düzenli olarak temizlenmezse eğer alınan randıman düşer. Yani ısıtma ve soğutmada beklediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Temizlenmiş bir filtreli klima ile uzun zamandır temizliği yapılmadan kullanılan filtreli klima arasında büyük fark vardır. Bu sebeple de mutlaka vakti geldiğince ya kullanıcı ya da uzmanı tarafından mutlaka temizlenmelidir.
  • Yakıt tüketimi artar Klima filtresi temiz olduğu sürece alınan sonuç da her zaman daha iyi olur. Sonucun düşük olmaması adına filtre temizliğini düzenli şekilde yapmanız veya yaptırmanız gerekir. Fatura tutarlarını düşürmek her zaman her bir klima kullanıcısının isteğidir. O halde filtre temizliğini ihmal etmeden vakti geldiğinde mutlaka yaptırın diyoruz.
  • Kötü koku yapar Filtre düzenli temizlenmediği zaman serpantin ve drenaj tavasında meydana gelen kirlilik sebebi ile bakteriler ürer. Bu bakteriler de kötü kokulara neden olur. Ortamdaki hava her zaman daha kötü ve sağlıksız olur. Bu sebeple de filtre temizliğine önem verin diyoruz.
  • Birçok hastalığı beraberinde getirir Klimaların filtreleri mikroorganizma tuttuğu zaman bunu dışarıya gönderir. Bu durum da başta viral enfeksiyonlar olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi birçok ağır enfeksiyonların yayılmasına neden olur. Bu da kullanıcı sağlığı açısından büyük problem demektir. Özellikle de astım gibi solunum rahatsızlığı olan kullanıcıların klima filtre temizliğine özen göstermesi önem vermesi gerekir. Aksi halde lejyoner hastalığı adını verdiğimiz bakteri nedeni ile yaşanan önemli bir hastalık oluşabilir. Kullanıcı yaşamından bile olabilir.
  • Solunan havanın kalitesi düşer Klima filtresi ne kadar temiz olursa o ortamda solunan hava o kadar temiz ve kaliteli olur. Ortamda bulunan havanın kalitesini artırmak siz klima kullanıcılarının elindedir. Klima filtresini düzenli şekilde temizlediğinizde veya temizlettiğinizde her zaman soluduğunuz hava daha kaliteli ve sağlıklı olur. Bu durumu da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Yorumlar (4 Yorum)

  1. Başar Derin dedi ki:

    Klimamın filtresi tertemiz ama mas mas koku geliyor ne yapmalıyım

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Başar Bey… Filtre temiz olduğu halde koku geliyorsa teknik servis yardımı almalısınız. Daha detaylı uzman bakımı gerekebilir.

  2. Suat dedi ki:

    Bende vestel bir klima var filtreyi temizleyeceğim. Fakat kimyasal olarak deterjan kullansam bir sorun olur mu? Şimdiden ilginiz için teşekkürler.

    1. Kombi Tamircisi dedi ki:

      Merhaba Suat bey. Vestel klimanızı deterjan ile temizleyebilirsiniz fakat önerimiz bulaşık deterjanı kullanmanızdır. Çok kirli değilse eğer sadece su ile de temizleyebilirsiniz. Temizleme sonrasında kurutmayı unutmayın. Kurumadan yerine takmayın ve kullanmayın.

Petek Yıkama