Doğalgaz Nedir?
Yer kabuğu içerisindeki fosil kaynaklı yanıcı bir gaz karışımıdır. Yani bir nevi petrol türevi de diyebiliriz. Yakıt olarak önemli olan gazlar arasında ham petrolden sonra ikinci sırada gelmektedir.
Doğalgazın Bileşenleri Nelerdir?
Doğalgazın içinde birçok bileşen vardır. Bunların büyük bir çoğunluğu metan gazıdır. Metan gazı ise hidrokarbon bileşiğinden meydana gelmektedir. İçerisinde mevcut olan diğer bileşenler ise; etan, bütan, propan gazlarıdır. Yalnız içerisinde eser miktarda yani az miktarda karbondioksit, azot, helyum, hidrojen sülfür de bulunmaktadır.
Doğalgazı ele alacak olursak eğer konvansiyonel diyebiliriz. Konvansiyonel olmayan doğalgaz çeşitleri arasında ise; kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı yer almaktadır. Doğalgazı meydana getiren hidrokarbon bileşikleri yeraltında yer alan petrolün de bileşenleri sayılmaktadır.
Doğalgazın Kullanım Alanları Nelerdir?
Öncesi düşünülecek olursa doğalgaz geçmiş dönemde yani petrol üretimi esnasında ortaya çıkmış olan yararsız bir atık gaz olarak kabul edilmiş ve petrol üretim tesislerinde yakılarak uzaklaştırılmıştır. Günümüze bakacak olursa değerli ve stratejik enerji kaynağı olarak hem evlerde hem de endüstride sıklıkla kullanılmaktadır.
Dünyada Doğalgaz Üretimi Yapan Ülkeler Hangileridir?
Dünyamızda en büyük doğalgaz üreticici Bağımsız Devletler Topluluğu’dur. Diğer önemli olan doğalgaz üretici ülkeler ise; ABD, Kanada, Hollanda ve İran’dır.
Doğalgaz Nasıl Taşınır?
Doğalgazı ucuz hale getirme ve ucuza taşıma yöntemlerinin başında boru hattı kullanımı yer alır. ABD nin büyük bir bölümünde 2.Dünya Savaşı’nda döşenmiş yaklaşık olarak 3,2 milyon km doğalgaz boru hattı bulunmaktadır. Ayrıca doğalgazın geçmişinin yüzlerce yıl öncesine dayalı olduğunu da belirtebiliriz. Tarihsel kaynakları göz önünde bulunduracak olursak da eğer ilk defa M.Ö 900 lü yıllarda Çin’de kullanıldığını söyleyebiliriz. Doğalgazın taşınmasının, işlenmesinin ve stoklanmasının kolay olması sebebi ile de yaygın bir şekilde kullanılması 1790 yıllarında İngiltere’de başlamıştır. Bu durum bu şekilde devam ederken en çok 2.Dünya Savaşı’ndan sonra artmıştır.
Ülkemizde Doğalgaz İlk Olarak Nerede Kullanılmıştır?
Ülkemizde doğalgaz varlığını 1970 yılında Kırklareli Kurumsal Bölge’de göstermiş olup 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanıma başlamıştır. Sonrasında ise doğalgaz sevkiyatı anlaşmasının ardından şehir içi evsel ve ticari olarak ilk defa Ankara’da 1988 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Ardından 1992 yılında Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmit gibi yerlere de taşınmış yani doğalgaz pazarı genişlemiştir.
Ülkemize Doğalgaz Nereden Gelir?
Doğalgaz ülkemize Rusya ve İran’dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış şekilde deniz yolu ile gelmektedir. Daha doğrusu satın alınmaktadır. Bunun yanı sıra Azerbaycan ve Türkmenistan ile de doğalgaz temini için çeşitli anlaşmalar yapılmıştır.
Şuanda bakılacak olursa; Kırklareli Hamitabat aynı zamanda Mardin Çamurlu çevresinden çıkarıldığını söyleyebiliriz. Bu da genel anlamda ihtiyaçlarımızın oldukça az bir bölümünü karşılamaktadır. Ülkemizde doğalgaz santralleri ise; İstanbul Ambarlı’da, Bursa Ovaakça’da aynı zamanda Kırklareli Hamitabat da bulunmaktadır. Belirtilen santrallerde doğalgaz elektrik enerjisine çevrilmektedir. Son yıllarda ise Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulmak için çalışmalar yapılmış bu yüzden de doğalgaz buradan da çıkarılmaya başlanmıştır.
Merhaba siz Azerbaycandan aliyorsunuzmu mazotu benzini dogal gazi !!!Yanlismi ?
Doğrudur efendim Azerbaycandan da ülkemize boru hatlarıyla doğalgaz gelmektedir. Bunu makalemizde de sunduk zaten.