Doğalgaz Nedir

Doğalgaz Nasıl Bir Gazdır?

Yoğun oranda metan ve etan olmak üzere farklı hidrokarbonlardan meydana gelen, yanıcı özellikte olan bir gaz çeşididir. Rengi ve kokusu olmaz. Hava kadar hafiftir ve gözle görülmez. Çevreci bir enerji kaynağıdır.

Doğalgazın Yararları ve Zararları Nelerdir?

Doğalgazın genelde zararları bilinir fakat zararları kadar yararları da bulunmaktadır.

  1. Yararları:  
  • Çevre kirliliğine diğer enerji kaynaklarına göre daha az etki eder. Gaz yandığında ortaya sadece su buharı ile karbondioksit çıkar.
  • Isıtmada (kombi, kazan gibi ürünler ile), sıcak su elde etmede (kombi, kazan, şofben gibi ürünler ile), yemek pişirmede (ocak gibi ürünler ile) büyük kolaylık ve rahatlık sağlar.
  • Binada izolasyon olup, doğalgazlı kombi kullanıldığı sürece kullanıcı beklentisine talep ettiği yanıtı almış olur.
  • Doğalgazlı kombi ve ocak gibi ürünlerin bakımı yapıldığı sürece tasarruflu hale dönüşür. Doğalgaz bu sayede tasarruflu kullanıma neden olur.

Hayatımızda önemi büyük olan ve hemen her konutta mutlaka kullanılan doğalgazın avantajlarını yani yararlı taraflarını bu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Zararları:
  • Önlem alınmadığı taktirde tehlikeli bir gaz çeşididir. Özellikle de gaz kaçağı meydana geldiğinde doğalgazın renksiz, kokusuz ve hava kadar hafif olması sebebi ile kullanıcı algılamakta güçlük çeker. Vakit geç olursa kullanıcı yaşamından olabilir. En önemli dezavantajı da budur.

Doğalgaz kaçağı gibi durumlara karşı önlem almak amacı ile mutlaka “GAZ ALARM CİHAZI” kullanın. Bu cihaza sahip olmak için veya cihaz hakkında bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz.

Doğalgazın İnsan Sağlığına Etkisi

Doğalgaz aslında kendi başına yanmadan tehlikesi bulunmayan bir gaz çeşididir. Ancak yandığı zaman tehlikeli bir hal alabilir. Bu gibi durumlara karşı da gaz dedektörü yani gaz alarm cihazı gibi kaçak tespit edebilme özelliğinde olan cihazlar mutlaka kullanılmalıdır. Doğalgazın kokusu olmadığı için kaçak gibi durumlarda algılanabilmesi açısından dağıtım öncesinde yapay bir kimyasal ile harman edilir. Bu da kokarca kokusudur. Genelde çürük sarımsak kokusuna da benzetilebilmektedir.

  • Doğalgaz bilinenin aksine zehirleyici özellikte olan bir gaz çeşidi değildir! Solunduğu zaman kısa zamanda baş dönmesi ve denge kaybı oluşur, acil müdahale olmaz ise bayılma ve sonucunda ölümle sonuçlanabilir. Bu durumun sebebi ise zehirlenme değil solunumun durmasıdır.

Doğalgaz hava kadar hafif olduğu için, yanma sonrasında solunduğunda ciğerlerde ince film tabakası oluşturur. Alveol yüzeylerini kaplar ve havayla temas durumunu durdurur. Nefes alıp verme refleksi devam etse de oksijen ciğerler tarafından emilemez. Bu nedenle de beyindeki oksijen miktarı azalır. Bu durum da önce baş dönmesi, baygınlık sonrasında ölüme doğru gider…

Günümüzde doğalgaz zehirlenmesi olarak geçen tüm vakalar zehirlenme değil aslında boğulma vakalarıdır. Bu gibi durumlarda kişi temiz havaya çıkarılmalı, sırt üstü yere yatırılmalı ve gövdesi yaklaşık 45° kadar yana çevrilerek derin soluma işlemi uygulanmalıdır. Bu sayede ciğer içindeki gaz dışarı çıkar ve insan sağlığı tehlikelerden uzaklaştırılabilir.

Uzmanına Sor & Yorum Yap

Hafta içinde sormuş olduğunuz sorular, yapmış olduğunuz yorumlar en geç 6 mesai saat içerisinde cevaplanmaktadır.

Petek Yıkama