Doğalgaz Abonelik İşlemleri
Doğalgaz Aboneliği İçin Neler Gerekir?
Yeni doğalgaz kullanıcıları ya da kullanmak isteyen herkes abonelik işlem ücretleri dahil olmak üzere işlemler için nereye başvurulmalı, uygulama ne kadar sürer, işlemler için hangi evraklar gerekir gibi soruların yanıtlarını merak eder. Doğalgaz Abonelik İşlemleri hakkında bilmek istediğiniz her tür bilgi aşağıda yer almaktadır.
Doğalgaz Abonelik İşlemleri
Doğalgaz bağlantı sözleşmesi; bağımsız bölüm maliki veya yetkili temsilci tarafından yapılmaktadır.
Bağlantı sözleşmesi esnasında; abonelerden 1 kereye mahsus olmak abone bağlantı ücreti alınır. Servis hattının imalatına başlandıktan sonra da bu ücretin iadesi olmaz.
Sokağınızda Doğalgaz Hattı Varsa
Abonelik işlemleri için dilerseniz gaz dağıtım şirketi internet sitesine online ulaşabilir ya da hizmet binasında bulunan pazarlama şefliklerinde işlemleri yaptırabilirsiniz.
Binanızda eğer doğalgaz servis kutusu yoksa yasal süre içinde servis kutusu bağlantısı gaz dağıtım şirketi tarafından yapılır.
Hatsız yerler için doğalgaz talebiniz varsa eğer olumlu karşılanması halinde bağlantı sözleşme işlemlerine devam edebilmeniz mümkündür.
Doğalgaz abonelik başvurusu yaptığınız yerde gaz kullanımı da yapacaksanız eğer; bağlantı işlemi ile beraber sözleşme işlemi için de gereken evrakları yanınıza almanız ve doğalgaz abonelik sözleşme işlemini de yapabilirsiniz.
Abonelik İçin Gereken Evraklar
- Abone olacak kişiye ait TC kimlik numaralı resmi kimlik beyanı
- Müracaat eden kişi eğer mülk sahibiyse; tapunun fotokopisi, kiracıysa eğer; tapunun fotokopisi ayrıca abone olabileceğine dair mülk sahibinin onayladığını gösteren imzalı dilekçe ve kira kontratının fotokopisi
- Binada öncesinden doğalgaz bağlantı sözleşmesi yapılmışsa eğer binaya ait tesisat numarası gerekmektedir.
Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Ekstra
- Pasaport beyanı ve fotokopisi gerekmektedir.
Binada Yapılacak İlk Doğalgaz Talebinde Gereken Evraklar
- Enerji Performansı Yönetmeliği’nin düzenlemiş olduğu şekil ile 05.12.2009 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların ısınma şekli ruhsatta belirtilmekte olan şekli ile uygulanacağı için yapı ruhsatlarının getirilmesi gerekir.
- 12.2009 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binalarda isteğe göre ısınma şeklinin merkezi veya bireysel olacağı ile alakalı apartman kararı gerekir.
- Müracaat eden kişi eğer mülk sahibi ise tapu fotokopisi kiracıysa eğer mülk sahibinden onay verildiğine dair imzalı dilekçe gerekir.
- Resmi kimlik beyanı (TC Kimlik Numarası Olmak Zorunda) gerekir.
- Elektrik ve su faturasının fotokopisi gerekir.
Apartmanda
- Herhangi bir yakıt ile ya da merkezi sistem ile ısınırken ferdi sistem ile doğalgaza geçmek isteyen kat maliklerinin;
Toplam olarak inşaat alanı 2000 m2 nin altındaysa kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları gerekir.
Toplam olarak inşaat alanı 2000 m2 ve 2000 m2 üstündeyse kat maliklerinin oy birliği ile karar almaları gerekir. Ayrıca karara esas teşkil eden inşaat alanı tapuya kayıtlı yönetim planı, belediye ruhsatı gibi resmi olan evrakla belgelemeleri gerekir.
- Herhangi bir yakıt ile ve merkezi sistemle ısınırken; doğalgaz ile merkezi ısıtma sistemine geçmek adına kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları gerekir.
- Herhangi bir yakıt ile ve ferdi sistem ile ısınmakta olan yerlerde; ferdi sistem ile doğalgaza geçmek adına kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları gerekir.
- Herhangi bir yakıt ile ve ferdi sistem ile ısınırken; merkezi sistem ile doğalgaza geçmek isteyen kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları gerekir.
DİP NOT: Bina kararının binanın 8 bağımsız bölümden az veya bina sahibinin tek bir kişi olması durumunda dilekçe ile alınması gerekir. Binanın 8 ve 8 den fazla bağımsız bölümü olması halinde ise; kararın, noter tasdikli bina defterine kayıt edilerek alınması gerekmektedir.