Kaloriferler Neden Isınmaz?
Kaloriferlerin hepsi birden ısınmıyorsa eğer ya yanlış veya eksik yapılan işlemler vardır ya da kombi-tesisatla alakalı sorunlar vardır. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız zaman direk servis çağırmadan önce birkaç işlem uygulamalısınız. Bu işlemler aşağıda sıralanmıştır.
Servis Öncesi Yapılması Gereken İşlemler
- Kombi kalorifer konumunda mı?
- Kombilerde yaz ve kış konumu olur. Yaz konumu sadece sıcak su konumudur. Kış konumu ise kalorifer konumudur. Kombiyi kış konumuna alıp almadığınızdan emin olun. Kış konumu kombilerin marka modellerine ve çeşitlerine göre farklı şekilde ayarlanır. Bazen direk kalorifer konumu için düğme yer alır. Bazen de bir tuş ile kalorifer konumunu seçmiş olursunuz. Öncelikle kombinin yaz konumunda olmadığından emin olun. Yaz konumunda ise mutlaka konumu değiştirin ve kış konumuna alın.
- Kalorifer ayarı hangi derecede?
- Kalorifer ayarı düşük derecede olduğu sürece de ısıtma sağlamaz. Bu hususta dikkat etmeniz gereken şey kalorifer ayarı olmalıdır. Kalorifer ayarını 40°C altına ayarladıysanız ısıtmaması olağan bir durumdur. Ayarı soğuk geçen kış dönemlerinde 40°C nin üstüne çıkarmanızı öneririz. Ayrıca ayar sonrasında hemen 5 dakika içerisinde kaloriferlerinizin ısınmasını beklemeyin. Ayarladığınız sıcaklığa ulaşma süresi yaklaşık 15-20 dakikayı bulabilir.
- Kombi basıncı ideal konumda mı?
- Kombi kaloriferleri ısıtmıyor aynı zamanda sıcak su da vermiyor ise bu durumda basındı düşük ya da yüksek olabilir. Bu sebeple arızaya geçmiş olabilir. İdeal su basınç seviyesi 1,5 dir. Basınç değerini kontrol edin. 1 barın altında ise su basıp basıncı yükseltmeniz gerekir. 2,5 barın üzerinde ise fazla suyu kalorifer havasını alarak düşürmeniz gerekir. Bu şekilde ideal basıncı ayarlayabilir, sorun bu sebeple yaşanmış ise sorunu çözümleyebilirsiniz.
- Kalorifer vanaları açık mı?
- Kombi kaloriferleri ısıtması için konutlara tesisat döşenir. Kaloriferlerin yanlarında vanalar bulunur. Vanalar ancak açık durumda olur ise sıcak su dolaşımı olabilir. Vanalar kapalı olur ise kombi suyu tesisat içinde dolaştıramaz ve kalorifer konumu açık olur ise aşırı ısınma sorunu oluşturabilir. Bu nedenle servis öncesi uygulamanız gereken işlemlerden biri de kalorifer vanalarını kontrol etmek olur. Kalorifer vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru açık olur. Açık olup olmadığını kontrol edin ve en az 3 kalorifer vanası mutlaka açık ve kullanılır durumda olsun. Neden en az 3 petek vanası açık olmalı? derseniz linki tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
- Kombi sıcak su veriyor mu?
- Kombi sıcak su veriyor ise sorun sadece kalorifer sisteminde demektir. Yani kalorifer tesisatında ya da kombide bulunan kalorifer sisteminde çalışan parçalarda sorun olabilir. Kombi sıcak su da vermiyor ise konut içinde gaz olduğundan ve kombiye gaz geldiğinden emin olun. Gaz vanaları kapalı durumda ise mutlaka açın.
- Ekranında hata kodu var mı? Veya arıza ledi yanıyor mu?
- Kombide sorun olduğu zaman bazen ekranda hata kodu verebilmekte ya da arıza ledi yanabilmektedir. Kaloriferlerin Çalışmama Sorunu gibi durumlarda servis öncesi kontrol etmeniz gereken durumlardan biri de budur. Ekranda hata kodu var ise ya da arıza ledi yanmakta ise kullanım kılavuzundan ya da servisimizi arayarak sorunun sebepleri konusundaki bilgilere ulaşabilir, arızanın temel sebebini öğrenebilirsiniz. Bu gibi durumlarda önerimiz servis öncesi müdahale olarak cihazı resetlemenizdir. Kombilerin marka model ve çeşidine bağlı reset düşmesi değişebileceğinden net bilgiler veremiyoruz. Servis öncesi arıza kodu gördüğünüzde ya da arıza ledi yandığında mutlaka 3 kez resetleme işlemi uygulayın.
Muhtemel Sebepler
- Kalorifer filtresi tıkanmış olabilir. Kombi altında kalorifer dönüş borusu içerisinde pislik tutucu özellikte silindir şeklinde filtre yer alır. Filtrenin zamanla tıkanması durumunda kaloriferler ısınmayabilir. Bu durumda filtre temizliği gerekebilir. İşlemi uygulamak için linki tıklayabilirsiniz.
- Devir daim pompası arızalı olabilir. Kombilerde olmazsa olmaz en önemli parçalardan biridir. Pompa devir daim yani su sirkülasyonu sağlama görevinde olan bir parçadır. Zamanla devir düşürebilir ya da arızalanabilir. Bu gibi durumlar kaloriferlerin ısınmamasına yol açar. Pompa arızalı durumda ise pompa tamiri de olabilir. Talep edilir ise ya da tamir olmayacak durumda ise değişimi yapılarak sorun çözümlenebilir. Kaloriferlerin Çalışmama Sorunu yaşandığında genelde karşılaştığımız bir arıza durumudur.
- Kalorifer sensörü arızalı olabilir. Kombide kalorifer sisteminde yer alan önemli parçalardan biridir. Kalorifer ntc si olarak da adlandırabileceğimiz parçada sorun var ise kaloriferler ısınmayabilir. Bu durumda parçanın tamiri olmaz, değişimi ile sorun çözümlenebilir.
- Anakart arızalı olabilir. Anakart kombinin beynidir. Isı ayarlaması yaptığınız düğmeler anakart potansına bağlıdır. Düğmeler boşa dönüyorsa veya yapılan işlevler gerçekleştirilmiyorsa anakartın arızalı olabilme ihtimali yüksektir. Bu durum dışında tabi harici durumlar da söz konusu olabilir. Eğer cihazda anakart arızası tespit edilirse; anakart tamiri veya anakart değişimi gerekebilir.
- Tesisatta tıkanma olabilir. Kaloriferler ısınmıyor ya da olması gerekenden çok az ısıtıyor ise kalorifer tesisatında tıkanma olabilir. Bu konudaki yardımları ancak uzman bir tesisatçıdan alabilirsiniz. Böyle bir sorunda kullanıcı olarak cihaza müdahale etmeye kalkışmayın ve uzman olmayan kişilerden kesinlikle yardım talep etmeyin.
Merhabalar. Peteklerimin ustu isiniyor (1/3) fakat alti isinmiyor (2/3). Ve 3 gunde bir basinci 1.6 ya ayarliyorum tekrar 1.3 e dusuyor. Ne yapmam lazim acaba kombi bakimida yapilmis
Merhaba Gizem Hanım… Peteklerin her tarafı eşit sıcaklık olmaz. Üst kısım her zaman daha sıcak alt kısım her zaman daha ılık olur. Aradaki ısı farkı da genellikle 20°C civarıdır. Kullanıma bağlı basınç değerinde görülen ufak tefek yükselme ve düşmeler sorun değildir. Çok sık 1 bar altına veya çok sık 2.5 bar üstüne çıkmadığı sürece sorun var diyemeyiz.
Demirdöküm neva markası kombi petekleri 10dakika ısıtıyor sonra yarım saat buz gibi soğuyor sürekli ısıtmıyor sürekli böyle acaba ne sıkıntı olabilr
Merhaba Mustafa Bey… Uzun süre dinlenmede kalması tesisat ile alakalı da olabilir kombi ile alakalı da olabilir. Eşanjör kireçlenmesi, pompada devir düşürme durumu, sensör arızası, tesisat veya filtrede tıkanıklık gibi birçok durum söz konusu olabilir. Cihazı yerinde görüp incelememiz gerekiyor.
Merhabalar,
Petekler altı ısınıp üstü ısınmamaktadır. Petek temizliğinde paytırdım ama problem çözülmedi. En yakın petek ısınıyor ama diğer Petekler hem düşük ısı vermekte hemde altları ısınmamaktadır.
Merhaba Togay Bey… Peteklerin altı ısınıp üstü ısınmıyorsa hava yapmış demektir. Peteklerin üst yan kısımlarında hava alma müşürü vardır. Burayı hava alma anahtarı veya düz tornavida ile açmalı, su gelene kadar peteklerin havasını almalısınız. İşlem sonrası muhtemelen sorun çözümlenir. En yakın petek her zaman daha iyi ısınır. Ancak uzağa gittikçe ısıtmada ciddi farklar oluyorsa ve tesisatınız temizse; kombide pompa, eşanjör gibi birçok parçayı kontrol etmek gerekir.
Merhaba. Demirdöküm neva kombi sıcak su çalışıyor sorunsuz ama kış konumunda kombi devreye girmiyor herhangi bir arıza kodu da vermiyor. Ntc sensörü ü yenisi değişti ama yine çalışmadı.
Merhaba İsmail Bey… Makalemizi de incelediyseniz eğer kaloriferlerin ısınmaması tek bir nedene bağlı değildir. Bu aşamada hem kombiyi hem de tesisatı kontrol etmemiz gerekiyor.
2 senedir kombi çalışıyordu. Bu sene açtık kombi su derecesi petek dercesine yükseğe ayarladım fakat ne suyu ne de petekleri ısıtmıyor. Bizden önceki ev sahibine sordum 4 sene kadar onlar da calistirmamislar usta kombinin dondugunu söylemiş. Bizim sorunumuz da böyle birseyden mi kaynaklıdır sizce ?
Merhaba Elif Hanım… Kombi açık balkonda olursa donma ihtimali her zaman için yüksektir. Ancak donma durumunun da bazı belirtileri vardır. Mesela kombi ekranda düşük dereceler (-°C ler) gösterir, su akıtabilir veya harici olarak ekranda donma uyarısı verebilir. Bu gibi uyarılar yoksa donma ihtimali zordur. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki: uzun süre kapalı kalan kombiler her zaman için arızalanma ihtimali yüksek olan cihazlardır. Yine de tabi cihazı yerinde görüp incelemeden, uzaktan net bilgi aktarmamız çok zor.